KZ-korfbalsters Anna Kriek (24) en Anouk Haars (25) toegevoegd aan Nederlands team

Anna Kriek vorig seizoen in actie voor KZ tegen PKC.
© Foto Ronald Goedheer
Koog aan de Zaan

Bondscoach Jan Niebeek heeft Anna Kriek en Anouk Haars geselecteerd voor het Nederlands korfbalteam.

Daarmee komt het aantal internationals van KZ op vijf: het volledige vrouwenkwartet van de club uit Koog aan de Zaan behoort tot de selectie (Marjolijn Schenk en Esther Cordus zaten er al bij) evenals Alwin Out. Jordi Pasma viel vorig jaar af voor Oranje.

Voor Anna Kriek (24) is het de eerste oproep, nadat ze in het verleden al wel bij Jong Oranje korfbalde. Een bijzonder verhaal, want de Zaandamse kwam er zo’n vijf jaar geleden achter dat ze diabetes type 1 had - het lichaam maakt uit zichzelf geen insuline aan - en te horen kreeg dat topsport een lastig verhaal zou worden.

Haar teamgenote Anouk Haars (25) proefde al eerder aan het Nederlands team toen ze eind 2018 en ook vorig jaar werd geselecteerd voor deelname aan de Korfbal Challenge. Op dat eindejaarstoernooi spelen de internationals van de topclubs voor hun eigen team en komt er in Oranje plek vrij voor spelers die er dicht tegenaan zitten.

Het korfbal ligt momenteel stil, maar vanwege de uitzondering voor topsportprogramma’s kunnen het Nederland team en de talenten onder 21 jaar wel blijven trainen op Papendal. De nieuwe bondscoach Niebeek is sinds enkele weken begonnen en de selectie traint nu elke woensdag en zaterdag. Eerste grote toernooi is het EK in België, dat aanvankelijk rond deze tijd gepland stond. Begin april al besloot de internationale korfbalfederatie (IKF) het toernooi te verplaatsen naar oktober/november 2021.

Net binnen