AZ boekt spectaculaire overwinning in Napels na rampweek [video]

Napels

Na een week vol rampspoed boekte AZ donderdagavond een indrukwekkende overwinning op Napoli. In Napels was één geweldige aanval genoeg voor de zege in de groepsfase van de Europa League: 0-1.

Na alle corona-problemen van de voorbije dagen was de zege in Stadio San Paolo een regelrechte stunt.

Een doelpunt van Dani de Wit na een klein uur spelen bracht AZ verrassend aan de zege. AZ was al een uur lang goed bezig met ’tegenhouden’, toen het ineens zelf een geweldige aanval op de mat legde. Calvin Stengs, spelend als middenvelder tegen Napoli, dribbelde zich op eigen helft uit de drukte en opende op links.

Via verschillende schijven kwam de bal terecht bij rechtsback Jonas Svensson, die beheerst teruglegde op gelegenheidsspits De Wit: 0-1.

AZ, geplaagd door een corona-uitbraak waarbij dertien spelers besmet raakten, hield voor rust al uitstekend stand. Het deed dat met ’realistisch’ voetbal: bij vlagen ver en massaal terugzakken en gokken op de tegenstoot. AZ kreeg door die speelwijze zelf weinig kansen, maar hield ook de topaanvallers van Napoli – de ploeg speelde voorin op volle oorlogssterkte – buiten de gevarenzone.

Zo’n duizend Napoli-fans kregen, op ruime afstand van elkaar, een plekje in het stadion. De helse omstandigheden waar een tegenstander in Stadio San Paolo normaal tegenop bokst, bleven AZ zodoende bespaard.

Toch spanden de duizend toeschouwers zich maximaal in om Marco Bizot uit te fluiten toen hij alle tijd nam voor een vrije trap. Niet ’des AZ’, maar wel slim op een moment waarop Napoli constant de aanval zocht.

Na een ruim half uur kreeg Napoli-ster Dries Mertens wél een grote kans; die ontstond uitgerekend toen de AZ-spelers zich wat verder van het eigen doel waagden. Een klein foutje leidde een snelle tegenaanval van Napoli in. Dries Mertens kapte op karakteristieke wijze naar zijn rechterbeen, maar het schot in de verre hoek miste precisie.

Nadat De Wit AZ na rust op fraaie wijze op 0-1 bracht, kwam de aanvalsdrang bij Napoli nog meer los. AZ zakte weer ver in, maar tot veel uitgespeelde kansen kwam de Italiaanse topploeg niet.

Napoli-AZ 0-1 (0-0). 57. De Wit 0-1.

Napoli: Meret; Di Lorenzo, Maksimovic, Koulibaly, Hysaj (59. Mario Rui); Fabian Ruiz, Lobotka (66. Demme); Politano (83. Bakayoko), Mertens, Lozano (59. Insigne); Osimhen (66. Petagna).

AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (88. Leeuwin), Stengs, Koopmeiners; Sugawara, De Wit, Karlsson (88. Gudmundsson).

Net binnen