’Scheidsrechter Christiaan Bax drukte zijn stempel op AZ-VVV, maar hij kwam er gelukkig beter vanaf dan Jan van Mierlo’ | Column Brian Wijker

Christiaan Bax, zaterdag tijdens AZ-VVV.
© Foto ANP/Olaf Kraak

Dit is de column van AZ-kenner Brian Wijker, zoals deze week te horen in de AZ Podcast van het Noordhollands Dagblad.

Scheidsrechter Christiaan Bax drukte zaterdag zijn stempel op het duel van AZ tegen VVV Venlo. Een omstreden rode kaart en een opmerkelijke pingel hielpen de Limburgers mede op weg naar een gelijkspel. Gelukkig voor Bax werd de wedstrijd zonder publiek gespeeld en bleven spreekkoren en boegeroep hem bespaard.

Dat geluk had arbiter Jan van Mierlo niet, toen hij op 3 december 1988 de leiding had over AZ – DS’79 in de Alkmaarderhout. Nadat de leidsman een glaszuivere goal van David Loggie had afgekeurd en de tegenstander in de slotfase de 2-2 maakte, bestormden woeste AZ-supporters het speelveld. Kort ervoor had de menigte zich verzameld achter de dug-outs en al tijdens de wedstrijd klonk het ’Hij komt De Hout niet uit’ vanaf de tribunes.

Van Mierlo floot af bij het scorebord en moest nog het hele veld over richting de catacomben van het knusse, maar tot een heksenketel geworden stadion. Het ontspoorde. Van Mierlo kreeg schoppen en een knal, zo vertelde Hugo Hovenkamp – toen assistent-trainer – later. „Ik heb hem nog geprobeerd te beschermen, maar kon er niets tegen doen”, zei hij. Huilend droop de arbiter af richting de kleedkamer, nadat hij de schoppende Alkmaarders had weten af te schudden.

De gehele podcast is hier te luisteren: AZ Podcast aflevering 10

Pas jaren later wilde Van Mierlo ingaan op het incident. Nooit had hij iets van AZ gehoord. „Ze vonden dat ik een slechte wedstrijd had gefloten. Niemand stond erboven. Jammer dat er nooit iemand dacht: die scheidsrechter die in elkaar is geslagen, dat is toch een mens geweest”, sprak hij in het boek Herinneringen aan de Hout.

Als de KNVB besluit om Christiaan Bax volgende week te bestraffen met een oersaaie pot voetbal in de eerste divisie, dan moet-ie maar zo denken: ik had op 3 december 1988 ook op het veld in de Alkmaarderhout kunnen staan.

Net binnen