Bestuurders SV Pax Haarlemmermeer opgestapt uit onvrede over turnbond. KNGU wordt ’gebrek aan transparantie’ en ’onprofessioneel handelen’ verweten

Hoofddorp

Twee van de vijf bestuursleden van turnbolwerk SV Pax Haarlemmermeer zijn per direct opgestapt. Het terugtreden is ’uit frustratie over de aanpak van de KNGU’ rond grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

Voorzitter Harold Martina en penningmeester Vincent Janssen schrijven in een toelichting dat ze ’op een doodlopende weg zijn terechtgekomen’. ,,Het weinig transparante, niet objectieve, oncollegiale en vooral onprofessionele handelen van het bondsbestuur en enkele van haar werknemers maakt het voor ons onmogelijk om de pretentie te hebben om als vertegenwoordigers van SV Pax zinnig met hen door te kunnen werken.’’

De twee bestuurders omschrijven de Nederlandse gymnastiekunie ’als een jarenlang disfunctionerende organisatie’. ,,Individuen die er een decennium of langer deel van uitmaken en vanwege hun rol kennis van en betrokkenheid bij misstanden hebben, worden door het KNGU-bestuur volledig ontzien. Dit valt niet uit te leggen als de boodschap naar de slachtoffers is dat de ’onderste steen boven moet komen’.’’

Martina en Janssen menen dat de KNGU ’essentiële informatie zoals de aard, periode en betrokkenen waarover de meldingen gaan stelselmatig wordt achtergehouden’. ,,Door dat niet te delen, zijn de verenigingsbesturen niet in staat adequaat te handelen.’’ Verder hekelen zij dat ’achter de rug om van diverse partners beslissingen worden genomen en clubs tegen elkaar uitgespeeld’.

Wat het tweetal ook in het verkeerde keelgat is geschoten, zijn de vanuit KNGU-hoek ’dreigementen om alsnog haar wil op te leggen’. Die laatste opmerking slaat op de weigering van SV Pax om gehoor te geven aan het ’morele appèl’ eind juli om de bij het topsportprogramma van de nationale vrouwenselectie betrokken clubtrainer Patrick Kiens tijdelijk te laten terugtreden.

SV Pax Haarlemmermeer kwam vorig jaar in het nieuws vanwege een onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). In een slechts in samenvatting vrijgegeven rapport werd door het ISR geconcludeerd dat ’in een aantal specifieke situaties sprake is geweest van ongewenst c.q. grensoverschrijdend gedrag’. Vervolgonderzoek van deze krant wees toen uit dat er sprake was van een strucureel karakter.

De KNGU wilde woensdag niet inhoudelijk ingaan op de kritiek. ,,Wij gaan graag in gesprek met de overige leden van het bestuur over de toekomst van de sport en de vereniging’’, luidde de reactie.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

Net binnen