Na de deelfiets ook de deelauto: Den Oever, Schagen en Middenmeer delen de primeur

Het Mobipunt bij NS-station Anna Paulowna met twee deelfietsen die wachten op gebruik.

Het Mobipunt bij NS-station Anna Paulowna met twee deelfietsen die wachten op gebruik.© Foto aangeleverd

Hans Brandsma
Schagen

De regio maakt zich op voor de eerste deelauto’s. Bij de zogeheten mobipunten in Schagen, Den Oever en Middenmeer zijn vanaf 3 november de eerste auto’s beschikbaar.

De bedrijven Avia Marees en PRO hebben beide twee deelauto’s afgenomen. Deze voertuigen zijn bestemd voor medewerkers van de bedrijven, maar ook beschikbaar voor omwonenden of medewerkers van omliggende ondernemingen. Vanaf 3 november zijn er wekelijk online webinars over het gebruik van de deelauto’s. Daarbij zal Theo Meskers, wethouder van de gemeente Hollands Kroon, ook een demonstratie geven.

Deelfietsen

Meskers verwijst voor het gebruik van de deelauto’s naar het succes van de deelfietsen die in juli werden geïntroduceerd. ,,We wisten dat er bij het publiek belangstelling voor was en dat blijkt nu ook. We voldoen aan en behoefte. De deelfietsen worden meer en meer gebruikt en met de komst van de deelauto’s kunnen we een andere doelgroep aanspreken: geïnteresseerden van wie de auto bijvoorbeeld het grootste deel van de tijd stilstaat of huishoudens die vanwege de kosten hun tweede auto de deur uit willen doen.’’

Het aantal mobipunten groeit gestaag. Recent zijn er in Anna Paulowna twee bijgekomen waarbij deelfietsen geplaatst kunnen worden in het buurt van het treinstation en bij de bushaltes. In Den Helder, Schagen en Den Oever staan al geruime tijd deelfietsen en het gebruik stijgt er aantoonbaar. Het streven van initiatiefnemer De Kop Werkt! is om in de Noordkop veertig mobipunten te realiseren. Op een mobipunt worden verschillende vormen van vervoer aangeboden. Het openbaar vervoer is er vaak vlak in de buurt en er staan deelfietsen en - auto’s.

Mobipunt

Daarnaast is het bedrijventerrein Agriport beter bereikbaar geworden. In de spits stopt buslijn 139 van en naar West-Friesland ook op het bedrijventerrein. Bij die halte is inmiddels ook een mobipunt met deelfietsen geplaatst. Dat geld ook voor een punt ten noorden van Agriport bij Middenmeer-Zuid. Busreizigers die met een Q-liner vanuit Alkmaar of Leeuwarden komen, kunnen vanaf deze plek richting Agriport fietsen.

Tijdens de webinars krijgen belangstellenden ook de mogelijkheid om vragen stellen over de mobipunten en over de wijze waarop ze kunnen reserveren en de kosten die verbonden zijn aan het gebruik. De data en tijden hiervan staan vermeld op de website www.mobipunt.net.

Net binnen