Om gek van te worden bij AZ: weer een rode kaart en weer een gelijkspel na een ’veilige’ voorsprong [video]

Keeper Hobie Verhulst wordt geklopt door een kopbal van Evert Linthorst: VVV komt terug tot 2-1.
© Foto ANP/Olaf Kraak
Alkmaar

Hoeveel tegenslag kan AZ hebben en hoeveel onheil kan het over zichzelf afroepen? Voor de vierde keer dit seizoen speelde het zaterdagavond gelijk. En net als twee weken geleden tegen Sparta (4-4) gaf het zaterdag tegen VVV een gerieflijke voorsprong weg: 2-2.

Vlak voor rust doemde het onheil plots op voor AZ, toen Jonas Svensson een rode kaart kreeg. Voor de derde keer al dit seizoen kwam AZ met tien man te staan. Eerder gebeurde dat tegen PEC Zwolle en Sparta. Het liep wederom slecht af voor AZ, dat nu na vier wedstrijden nog steeds wacht op de eerste overwinning.

Zie ook: Reacties van AZ-spelers en trainer Arne Slot na ’oliedom’ gelijkspel

AZ had in de eerste helft helemaal niets te vrezen van VVV. Drie kwartier lang golfden de Alkmaarse aanvallen op het doel van VVV af. Wonderlijk genoeg scoorde AZ uit de vele kansen maar twee keer. Vooral Calvin Stengs, die na 24 minuten de 2-0 maakte, had veel vaker kunnen scoren. Hij kreeg verscheidene goede schietkansen, maar het bleef bij die ene treffer, een geplaatst schot.

(Tekst gaat verder na de foto)

Toen er nog gelachen werd: Bruno Martins Indi en Calvin Stengs na de 2-0.
© Foto ANP/Olaf Kraak

Lang daarvoor was AZ door een plaatje van een doelpunt al op voorsprong gekomen. Jesper Karlsson krulde de bal vanaf de zijlijn met een prachtige boog over keeper Delano van Crooij in de verre hoek. Was het een voorzet, was het een schot, het deed er niet toe, het was vooral een schitterend doelpunt.

(Tekst gaat verder na de foto)

De prachtige 1-0: Jesper Karlsson (helemaal achterin rechts) heeft van grote afstand de bal over de keeper gekruld.
© Foto ANP/Olaf Kraak

Karlsson, ook nog maar kort bij AZ, maakte net als in zijn eerste wedstrijd (tegen Sparta) een gretige indruk en was regelmatig dreigend door zijn snelheid en behendigheid. In de tweede helft werd Karlsson gewisseld en kwam verdediger Pantelis Hatzidiakos erin, om de plek van Svensson over te nemen. Tot die tijd had middenvelder Fredrik Midtsjø tijdelijk de honneurs waargenomen als rechtsback.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het cruciale moment, vlak voor rust. Jonas Svensson (rechts) krijgt rood na zijn domme tackle op VVV-speler Joshua John.
© Foto ANP/Olaf Kraak

Bij AZ maakte Bruno Martins Indi zijn debuut. De centrale verdediger, vorige week op huurbasis overgenomen van Stoke City, stond direct in de basis. Hij vormde het centrale duo met Ramon Leeuwin, die de afwezige Timo Letschert (positieve coronatest) verving. Samen speelden Leeuwin en Martins Indi lange tijd een uitstekende wedstrijd.

In de slotminuten ging het echter alsnog mis bij Martins Indi. Eerst liet hij Evert Linthorst voor zich opduiken. De VVV’er kopte goed raak. Twee minuten later vocht Martins Indi een lijf-aan-lijfduel uit met Georgios Giakoumakis, wat VVV een penalty opleverde. De Griek benutte de penalty zelf: 2-2.

AZ-VVV 2-2

2. Karlsson 1-0, 24. Stengs 2-0, 86. Linthorst 2-1, 88. Giakoumakis (pen.) 2-2.

Rode kaart: 42. Svensson (AZ).

AZ: Verhulst; Svensson, Leeuwin, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Karlsson (63. Hatzidiakos).

VVV: D. van Crooij; Dekker, Kum, Swinkels, Schmitz (81. Van Dijck); Machach (63. Coric), Gelmi (46. Hunte), Linthorst; John (74. Arias), Giakoumakis, V. van Crooij.

Net binnen