Bij AZ zit opeens de aangewaaide keeper Krul op de bank als reserve

André Krul, tien jaar geleden als speler van Sparta in de eerste divisie.
© Foto Frank Renia
Alkmaar

De meest opmerkelijke speler op het opstellingsformulier van AZ-VVV, zaterdagavond, is zonder twijfel André Krul. De 33-jarige keeper speelde meer dan tien jaar lang voor clubs over de hele wereld, maar dat hij nog eens bij AZ in de eredivisie op de bank zou zitten, had hij niet durven denken.

Krul, afkomstig uit Grootschermer, kwam eerder dit jaar aanwaaien bij AZ. Hij was terug van zijn zoveelste buitenlandse avontuur en wilde graag bij AZ meetrainen. De club en de keeper kenden elkaar uit een ver verleden, want Krul zat er zo’n twintig jaar geleden in de jeugdopleiding. Na maanden te hebben getraind met Jong AZ, tekende Krul zowaar in september een contract - vooral als mentor voor de talenten van de cub, maar daarnaast ook als keeper voor noodgevallen.

Zo’n noodgeval doet zich nu voor. AZ mist tegen VVV namelijk eerste keeper Marco Bizot, die geschorst is. Hij wordt vervangen door tweede keeper Hobie Verhulst. Maar achter Verhulst beginnen de problemen. Derde keeper Mees Bakker is al maanden geblesseerd en nu ontbreekt ook vierde keeper Beau Reus - hij behoort waarschijnlijk tot de spelers die besmet zijn met het coronavirus. Daarom is nu de nood aan de man.

Tegen VVV zit Krul daarom op de bank, net als Elber Evora, een 20-jarige keeper die in juli door AZ werd overgenomen van Feyenoord.

Zie ook: Coronabesmettingen bij AZ: van de basisspelers ontbreekt tegen VVV alleen Timo Letschert

Zo heeft AZ tegen VVV drie keepers op het formulier staan die geen ervaring in de eredivisie hebben - op de invalbeurt van Verhulst tegen Sparta na.

Achter de naam van Krul staat en lange rij clubs over de hele wereld. Preston Lions (Australië), Iwaki FC (Japan), Bayamón FC (Puerto Rico) en Boyacá Chicó (Colombia) zijn wat clubs waar hij speelde. In Nederland speelde hij onder meer voor Telstar, Sparta en AGOVV. Ook was hij 'trainingskeeper' bij Jong Ajax, een rol die te vergelijken is met wat hij bij AZ doet.

Bij Jong AZ mag Krul vanwege zijn leeftijd trouwens in de meeste wedstrijden niet spelen. Alleen in de wedstrijden tegen andere belofteteams mag hij worden opgesteld.

Net binnen