Zorgen om woningbouw door nieuwe omgevingsverordening: ’Ontwikkeling wordt geremd’

1/2
Wognum

De vernieuwde omgevingsverordening beperkt de mogelijkheid voor woningbouw, stelt CDA-raadslid Els van den Bosch-Swagerman. „Zowel Abbekerk als Wognum worden door het onderdeel Beschermd Provinciaal Landschap (BPL) geremd in ontwikkeling”, aldus het raadslid.

De nieuwe omgevingsverordening moet woningbouw en energietransitie juist mogelijk maken en landschap beschermen. Ook krijgen gemeenten meer zeggenschap, zo is het idee. Een belangrijk uitgangspunt blijft de bescherming van de bijzondere landschappen. Dat laatste baart het CDA zorgen.

„Het dorp Abbekerk is volledig omgrensd door BPL en landelijk gebied. In die kern zoeken we al jaren naar mogelijkheden voor de woningbouw”, aldus het raadslid. Abbekerk ligt nabij de A7, knooppunt 10A, heeft parkeergelegenheid en een busstation. De partij vindt het daarom onbegrijpelijk dat dit gehele knooppunt onder het beoogde Bijzonder Provinciaal Landschap valt. Zij willen het gebied juist benutten voor het opwekken van duurzame energie bijvoorbeeld.

Bij het opleggen van BPL worden ook agrarisch ondernemers uit het landelijk gebied beperkt in hun uitbreidingsmogelijkheden, vindt de partij. Dit speelt bijvoorbeeld aan de Grote Zomerdijk in Wognum. Op basis van de huidige bestemmingsplannen zou er op deze locatie uitgebreid mogen worden. „Maar dit wordt zodra er BPL op ligt uiterst onzeker door de ingewikkelde provinciale stukken”, aldus Van den Bosch-Swagerman. „Het is zo vaag dat je er een jurist naar moet laten kijken om het begrijpelijk te maken”, gaat ze verder.

Zienswijze

Namens de gemeente Medemblik is er al een zienswijze ingediend bij de provincie. Van den Bosch-Swagerman was heel tevreden over de steun van de andere partijen binnen de raad in Medemblik. „Hoewel natuurlijk niet iedere partij het ermee eens was.” CDA Noord-Holland heeft nu ook een motie ingediend bij de provincie waarin zij verzoekt om een nadere verkenning voor woningbouwlocaties, niet alleen bij kernen met een station maar zeker ook bij kernen waar sprake is van goed openbaar busvervoer, waar volgens Van den Bosch- Swagerman ook Abbekerk onder valt.

Het CDA wil niet dat ondernemers de nieuwe omgevingsverordening geremd worden in de ontwikkeling. In Medemblik zijn ze blij dat CDA Noord-Holland hierover een motie heeft ingediend. Over de moties en amendementen wordt nog gestemd.

Net binnen