Oude grenspaal op nieuwe plek voor 1000-jarig Wadway

Op de grens van Wognum en Wadway wordt zaterdag een oude grenspaal onthuld.
© Foto Mediahuis
Wadway

Je bent het in een paar seconden voorbij, zelfs als je je aan de maximum snelheid houdt. Ingeklemd tussen Wognum en Spanbroek ligt Wadway, een nietig maar wel eeuwenoud dorpje. Komend weekend is de start van de feestelijkheden rondom het 1000-jarig bestaan van het dorp.

Bij het bebouwde kombord aan de kant van Wognum wordt komende zaterdag om 15 uur een historische grenspaal op een nieuwe plek onthuld. ,,Op het ’geografische midden’ van West-Friesland komt die paal te staan’’, zegt Patrick van der Linde, één van de organisatoren van de festiviteiten rondom het 1000-jarige bestaan van het dorp.

Het feestweekend staat gepland op zaterdag 24 en zondag 25 oktober. ,,Alle activiteiten zijn geheel coronaproof. We hebben rekening gehouden met de nu geldende regels. Hopelijk komt daar verder geen verzwaring overheen, dan kan het doorgaan’’, zegt Van der Linde.

Onder meer een proeverij met streekproducten, met speciaal voor de gelegenheid gebrouwen Wadwayer bier, een grote expositie van de veertien kunstenaars uit het dorp en een lezing door archeoloog Dieuwertje Duyn van het Westfries Archief staan op het programma. Kaarten voor het in totaal twee uur durende programma kosten 15,80 euro.

Net binnen