Premium

Horeca in Zaanstreek-Waterland reageert onthutst en gelaten: ’Schandalige maatregel’, ’terug naar maart’, ’natte horeca kan net zo goed meteen de deuren sluiten’

Zomer na de lockdown, Purmerend viert feest, maar op coronaveilige afstand.
© Foto Pascal Fierlich
Zaandam/Purmerend

De horeca in Zaanstreek-Waterland reageert boos, onthutst tot gelaten op de nieuwste overheidsmaatregelen om de toenemende coronabesmetting te beteugelen. Voor de restaurants is het ’terug bij af, terug naar de situatie van maart’. Verplicht om 22 uur sluiten is de ’doodsteek voor de nachtcafés’, denken beide lokale Horeca Nederland-voorzitters.

Arwin Versteyne is ronduit boos. „Een schandalige maatregel”, vindt hij. „Ik heb net van een GGD-directeur gehoord dat slechts 1,3 procent van alle coronabesmettingen te herleiden is naar de horeca. Hoe haal je het dan in je hoofd om juist de horeca te slachtofferen. Jongeren gaan nu elders feestvieren, blijven op straat hangen, gaan thuis verder. Hoe groot is dát risico”, vraagt hij hardop. Voor de ’natte horeca’, de avond- en nachtzaken ziet hij de vervroegde sluiting naar 22 uur somber in. „Zinloos, allemaal.”

Net binnen