Premium

Burgemeester van Hilversum gruwt van radicalisering en tweestrijd in het land door de coronamaatregelen. ’Jongeren hebben het moeilijk, maar rellen accepteren we niet’

Jonge relschoppers richtten vernielingen aan in de Schilderwijk in Den Haag. Zeer zorgelijk noemt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum de radicalisering van de jeugd.
© Foto: ANP
Hilversum

’Niets is zeker, het is gissen hoe het ongrijpbare coronavirus zich ontwikkelt.’ Dat zei Pieter Broertjes begin maart in deze krant toen het coronavirus de regio overspoelde. Grote zorgen waren er bij de burgemeester van Hilversum en voorzitter van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek om de gezondheid en de economie van de 250.000 inwoners. Exact vijf maanden later moet hij constateren dat nog steeds niets zeker is en dat de zorgen om de gezondheid en economie nog even groot zijn.

En er is een zorg bijgekomen. „De radicalisering in de maatschappij. Voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen staan hard tegenover elkaar, vallen elkaar aan via social media. Verschrikkelijk, het heeft geen zin. Niemand heeft de waarheid. Jongeren missen perspectief, hebben het moeilijk en gaan rellen. Dat accepteren we niet. De afspraak die we met zeventien miljoen mensen gemaakt hebben was dat we de crisis samen zouden bestrijden. Blijf dan ook met elkaar in gesprek.”

Net binnen