Zuideinde in Oostzaan staat blank na eerste regenbui na hittegolf: ’De rioollucht kon ik ruiken’

Wateroverlast viel in de namiddag op vrijdag weer mee op het Zuideinde.

Wateroverlast viel in de namiddag op vrijdag weer mee op het Zuideinde.© Foto Pascal Fielmich

Wateroverlast op Zuideinde in Oostzaan.

Wateroverlast op Zuideinde in Oostzaan.© Foto Floor

1 / 2
Frederique Teillers
Oostzaan

„Het valt gelukkig nu wel mee, maar ik vond het erg gevaarlijk”, vertelt bewoner Floor (36). Ze woont aan het Zuideinde, aan het begin van Oostzaan richting het Twiske. Na de eerste regenval op vrijdagmiddag, stond haar hele straat blank. „Hoe kan dat nou? Het Zuideinde is vorig jaar nog vernieuwd.”

„Hoe kan het, dat na tien minuten heftige regen, de straat vol staat met water? De regen zag ik op Buienradar niet aankomen, maar ik schrok er wel van. Ik heb gelijk melding gemaakt en de gemeente gebeld, maar daar kwam niets uit helaas”, vertelt Floor. „Op het moment vorig jaar dat de straat aangepakt en klaar was, begonnen de problemen. Alsof er te veel takjes en dergelijke in de goot tussen het fietspad en de stoep zat. Het gaat wel door je hoofd, met de herfst in aantocht, dat die goot vol gaat liggen met bladeren. Dan kun je hier vanwege het water niet veilig fietsen of rijden.”

Het Zuideinde is een drukke verkeersader van Oostzaan, met veel verkeer. Floor kon vrijdagmiddag het riool zelfs ruiken: „Heel vies, je rook het toen de weg open was vorig jaar ook. Maar er gaan nog meer pittige buien komen hoor, dus ik ben benieuwd wat er nou mis is.”

Kolk

Volgens een woordvoerster van de gemeente is het probleem bij hun bekend. „Vanmiddag is de buitendienst ook geweest, maar toen konden ze weinig zien. We gaan onderzoek doen, of er versperringen aanwezig zijn in het rioolsysteem. Dat is vorig jaar niet vervangen, wel de kolk die het water opvangt - dus uit verder onderzoek moet blijken wat er aan de hand is.”

Net binnen