’Hengelo’ prima testcase voor zwemmer Luc Kroon: Volendammer scherpt pr aan op de 100 meter vrije slag

Luc Kroon (met groene broek).
© Archieffoto
Hengelo

Lang hoeft hij er niet over na te denken: „In maart zwom ik mijn laatste zwemwedstrijd”, vertelt Luc Kroon. „Het is heerlijk om weer te mogen racen. Ik heb er heel veel zin in”, laat de achttienjarige Volendammer weten op de eerste dag van de Hengelo Long Course Challenge. Daarbij zijn naast de Nederlandse ook Duitse en Belgische toppers aanwezig. Het driedaagse evenement in het Twentebad geldt als een ’serieuze test’.

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus gingen veel wedstrijden van hoog niveau in binnen- en buitenland niet door. Als alternatief heeft de zwembond KNZB besloten om ’Hengelo’ te regelen. Net als bij de voetbalduels is er geen publiek aanwezig en oogt de ambiance wat sfeerloos.

Natuurlijk vindt Kroon het ’anders dan anders’. Toch is het een mooi meetmoment. Zeker om te kijken naar het effect van zijn overstap van de trainingsgroep van het OC (Opleidingscentrum) naar het HPC (High Performance Center) in Amsterdam begin dit jaar. „Kees Robbertsen was mijn coach. Kennelijk waren mijn resultaten zo goed dat ik een stap omhoog mocht maken naar Mark Faber. De trainingen onder Mark bevallen prima. Ze zijn langer en zwaarder. Zijn werkwijze is wel heel anders dan ik gewend was bij Kees”, constateert Kroon.

Het was overigens in eerste instantie van korte duur. „Ik was nog maar net goed en wel begonnen, toen het coronavirus roet in het eten gooide. Toch was mijn flow goed. Alle pijlen zijn nu, net als toen, gericht op kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Stiekem hoop ik een beetje op een topprestatie waarmee wellicht ook de Olympische Spelen in Tokio in beeld komen.”

’Corona-Cup’

Ondertussen weet de zwemmer van de Volendamse vereniging Ed-Vo dat hij goede progressie maakt bij het HPC. Bij gebrek aan competitie introduceerde trainer Faber de ’Corona-Cup’. „Dat zijn wedstrijden waar je alleen in het Sloterparkbad zwom, met elektronische tijdwaarneming. Op basis van je persoonlijke records is het klassement opgemaakt. Hier in Hengelo is de laatste mogelijkheid om jezelf te verbeteren, maar ik had al wel kleine verbeteringen op de 100 en 200 vrije slag.”

Dat die ’Corona-Cup’ een goede opmaat is voor ’Hengelo’ blijkt op de eerste dag, waarop Kroon zijn persoonlijk record op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, scherper stelt in de series. Van 50,26 seconden naar 50,10 seconden. „Ik had graag in de finale onder de vijftig gedoken, maar ik werd vijfde in 50,20. De Belg Thomas Thijs bleef mij met 50,13 nipt voor. Uit de analyse van de series bleek dat het deel naar de 75 meter toe sneller moest. Eigenlijk verliep de finale net als de serie. Alleen wat stroever, maar beide keren was het prima hoor.” Op donderdag zwemt Kroon de 200 vrije slag. Vrijdag sluit hij af met de 400 vrije slag.

Het volgende – hogere - doel is het Nederlands kampioenschap op de lange baan. Begin december in Rotterdam. „Dat is tevens het olympisch kwalificatietoernooi. Daar moet het echt gaan gebeuren.”

Net binnen