Premium

Jeroen Gruijs gooit het roer om: dág toeristen, hallo Zaankanters; ’toeristenzaak’ Wolfsend wordt trendy eetcafé

Jeroen Gruijs zegt ’tot ziens’ tegen toerisme en ’dag’ tegen Zaankanters.
© Foto Erik Rietman
Zaandijk

Jeroen Gruijs was zo’n beetje de eerste die na de lock down voor de horeca het roer omgooide. Hij ging soep verkopen. Opnieuw maakt hij een ommezwaai. Nu het massatoerisme voorlopig niet terugkeert op de Zaanse Schans wordt Wolfsend eetcafé.

Het terras zit nog vol met toeristen en dagjesmensen, maar dat is met pakweg vier tot zes weken voorbij en dan breken maanden van stilte aan. Op de Zaanse Schans en voor Wolfsend, weet Jeroen Gruijs. Hij wil niet afwachten tot het toerisme massaal terugkeert en de afgeleide drukte voor het lunchrestaurant. ,,Als de drukte al terugkeert, dan nog kan dat jaren duren. Daar kan ik als ondernemer niet op wachten. Daarom moet je nu handelen.’’

Net binnen