Premium

Dreigend tekort van een miljoen blijft hangen, Zaansche Molen trekt de broekriem aan; lening gevraagd van negen ton uit restauratiefonds

Vereniging Zaansche Molen in betere tijden met een gift van de Bankgiro Loterij. Vlnr.: Andre Drost, Jan ter Wisscha (pr) en Peter Jan van Steenbergen (manager).
© Archieffoto Wim Egas
Zaandam

Het is een hard contrast. In februari gieren van blijdschap bij de vereniging de Zaansche Molen over de gift van 500.000 euro van de Bankgiro Loterij voor het nieuwe molenmuseum. Nog geen maand later, is corona er nog en dreigt nog steeds een exploitatietekort over 2020 van 1 miljoen euro. „De situatie is er sindsdien niet rooskleuriger op geworden”, vertelt voorzitter André Drost.

De blik is gericht op de officiële opening van het nieuwe molenmuseum de Wereld van Windmolens. De datum is 25 september. Dat er voor die tijd ook zicht is op financiële verlichting van enige omvang is niet te verwachten. De verkoop van het oude pand van de molenvereniging in Koog aan de Zaan levert weliswaar ruim 1 miljoen euro op, maar die inkomsten waren al voorzien voor de inrichting van het nieuwe molenmuseum.

Net binnen