Mijlpaal in zicht: bijna 300.000 euro ingezameld voor verdronken Poolse redder Marcin Kolczyński

Julianandorp

De inzamelingsacties voor de verdronken Poolse redder Marcin Kolczynski had vrijdagavond om 21.30 uur 294.000 euro opgeleverd. Het gehele bedrag is voor de nabestaanden, zijn weduwe en drie jonge kinderen die in het dorpje Kazimierz Biskupi wonen.

Via de website gofundme zette Martina Janasz, een Poolse die in Den Haag woont, een crowdfundingsactie op waar om 21.30 ruim 240.000 euro op was gestort. Nooit eerder was er via gofundme een dergelijk hoog bedrag gedoneerd, zo laat woordvoerster Romy Kessing weten. Via doneeractie.nl was een soortgelijke actie gestart. Dat leverde op hetzelfde tijdstip bijna 54.000 euro op. Op de site van gofundme laten veel donateurs ook een reactie achter. ,,Marcin mag van mij heilig verklaard worden, een superheld. Sterkte en zegen toegewenst aan zijn familie’’, zo laat Paul Waalders bijvoorbeeld weten.

Lees ook: Weduwe Monika diep geroerd door gulle gevers in Nederland.

Kolczynski kwam zondagmiddag zelf om het leven toen hij drie Duitse kinderen uit de Noordzee wilde redden op het strand Drooghe Weert in Julianadorp. In het dorpje Kazimierz Biskupi in de provincie Groot-Polen laat Marcin zijn vrouw Monika en drie jonge kinderen van twaalf, tien en twee jaar achter.

Lees ook: Bollenbedrijf Th. van Haaster in Callantsoog rouwt om verdronken Poolse seizoensarbeider: Iedereen mocht Marcin, Marcin mocht iedereen

Lees ook: Gezin van verdronken Pool ten einde raad: ’Voordat hij stierf, belde Marcin met zijn vrouw’

Net binnen