In geval van nood kan AZ uitwijken naar Polen, Hongarije, Griekenland of Cyprus

© Foto EPA/Laurent Gillieron
Nyon

De Uefa heeft donderdag in een videovergadering met de 55 aangesloten voetbalbonden uitgelegd wat de regels zijn wanneer een wedstrijd door reisbeperkingen en quarantaineregels niet in een bepaald land kan worden gespeeld. Nieuw daarbij was dat vier landen zich beschikbaar hebben gesteld om er wedstrijden op neutraal terrein te laten spelen.

Het gaat daarbij om de voorronden van de Champions League en de Europa League, die op het punt van beginnen staan. Voor AZ staat de eerste wedstrijd gepland voor 25 of 26 augustus. Mogelijke tegenstanders zijn Besiktas (Turkije), Viktoria Plzen (Tsjechië) en Rapid Wien (Oostenrijk). Of AZ thuis of uit speelt, wordt bij de loting van aanstaande maandag bekend.

Na de loting wordt bekeken of de reis- en quarantaineregels in de landen van clubs die tegen elkaar spelen, de wedstrijd mogelijk maken of niet.

Eerder in de week had de Europese voetbalbond al een communiqué uitgebracht, waarin werd uitgelegd dat de thuisclub verantwoordelijk is voor het vinden van een geschikte locatie. Als de betreffende wedstrijd vanwege reisbeperkingen en quarantaineregels (in verband met het coronavirus) niet in het eigen stadion kan worden gespeeld, moet de thuisclub derhalve een stadion in een ander land regelen. Lukt dat niet, zo schreef de Uefa woensdag, dan wordt de thuisclub verantwoordelijk gehouden en bestraft met een reglementaire 3-0 nederlaag.

Om de clubs te helpen, heeft de Uefa nu met vier landen de afspraak gemaakt over de beschikbaarheid van stadions: Polen, Hongarije, Griekenland en Cyprus. Die vier landen hebben toegezegd stadions beschikbaar te stellen om wedstrijden op neutraal terrein te laten spelen.

Net binnen