Spaarndammers kunnen weer koken en douchen: gasstoring verholpen

Spaarndam

De storing aan het gaslek in Spaarndam-Oost is donderdagmiddag verholpen. Bij alle 908 huishoudens is de gaskraan dichtgedraaid, waarna netbeheerder Stedin het gas weer heeft aangesloten.

,,Bij een paar woningen waarvan de bewoners niet thuis waren, hebben we de voordeuren moeten openen’’, vertelt woordvoerder Koen de Lange. ,,Dit deden we met een slotenmaker en de politie. Hiervoor heeft de burgemeester een noodverordening afgegeven. En bij enkele andere woningen hebben we in de voortuin een aftakking van de gasleiding opgegraven en dichtgedraaid.’’

De gehele operatie heeft anderhalve dag geduurd. De door de storing getroffen huishoudens krijgen een vergoeding. Stedin stuurt hierover een brief. Bewoners die bij thuiskomst een nieuw slot in de voordeur aantreffen, kunnen de sleutels krijgen via de gemeente of politie.

De gasstoring ontstond door een foutje. Bij het verwisselen van een cv-ketel in Spaarndam werd vorige week de gasleiding aangesloten op de waterleiding, waardoor 7.000 liter water het gasnet instroomde. Het gecontroleerd laten wegstromen van het water ging woensdag mis, waardoor de druk is weggevallen. Sindsdien zaten 908 huishoudens zonder gas.

Net binnen