Profs Volendam in jubileumwedstrijd 100-jaarvoetbal amateurs eenvoudig de baas: fraai affiche niet meer dan gezapig oefenpotje

Stan Veerman ruimt op namens de amateurs voordat FC Volendam-spits Martijn Kaars gevaarlijk kan worden.
© Foto Erik Rietman
Volendam

De affiche was fraai. Een jubileumwedstrijd vanwege honderd jaar voetbal in Volendam. Maar de realiteit was niet veel meer dan een opgesmukt zomers oefenpotje. Daarin waren de profs van de FC Volendam de amateurs uit het voetbalgekke dorp simpel de baas: 5-0.

,,Een goede training’’, sprak Wim Jonk - een van de Volendamse voetbaliconen - na afloop met gevoel voor understatement. De trainer was in ieder geval weer wat wijzer geworden, stelde hij. ,,Vijf goals, wat meer tempo in het spel en daardoor ook sneller ballen veroverd. Niet alles lukt in deze fase, maar we toonden wel lef. Met name in de tweede helft’’, noemde hij als pluspunten.

Een echt feestje was de jubileumwedstrijd echter niet. Het moest vanwege corona allemaal sober. Meer dan een presentatie van de spelers en staf (ook van de amateurs) voor het eigen publiek zat er niet in.

Al was dat laatste een felicitatie waard voor de honderdjarige. Voor het eerst sinds 6 maart werd immers in het eigen stadion en met publiek gespeeld. Met beperkte toegang en volgens de coronaregels. Dat laatste was direct een belangrijke test voor de club, die zo’n achthonderd kaartjes (voor de symbolische prijs van honderd centen) verkocht. Helemaal vlekkeloos werd het anderhalvemeterprotocol niet uitgevoerd op de opengestelde tribunes, maar de meerderheid hield afstand.

Op het veld hielden de amateurs, sinds dit seizoen onder leiding van het duo Johan Steur/Rene Binken - nog twee legendarische namen uit het verleden, de afstanden vooral klein. Bijna 45 minuten knap stand met een verdedigende tactiek. ,,Te passief, de drie- secondenregel werd niet goed uitgevoerd. Al is dat ook lastig tegen een tegenstander die ver inzakt’’, vond Jonk.

De mooiste aanval kwam zelfs op naam van de zaterdaghoofdklasser. Wessel Stuyt voerde de combinatie echter te ver door waarna Joey Tol stuitte op FC-doelman Joey Roggeveen. Met treffers van Ibrahim el Kadiri en Marco Tol zetten de profs op slag van rust orde op zaken.

Daarna was het met de spanning gedaan. Via Dyllandro Panka en Zakaria el Azzouzi (strafschop) brachten de stand al snel op 4-0. Bij beide doelpunten was de rol van Mink Peeters echter van doorslaggevende aard. Jari Vlak tekende in negentigste minuut met een fraaie vrije trap voor 5-0.

In de wedstrijd gunde Jonk al zijn spelers - die maandag de training hervatten na een week vakantie - een helft speeltijd. Dat zal zondag in Doetinchem tegen De Graafschap - wel een serieuze test - anders zijn, liet hij doorschemeren. ,,Of we dan met de sterkste elf van dit moment beginnen? Dat zou zomaar kunnen. En dan blijven spelers langer staan dan een helft.’’

FC Volendam, eerste helft: Roggeveen; Betti, Tol, Eerdhuijzen, James; Schulte, Ben Sallam, Deul; Doodeman, Kaars, El Kadiri. Tweede helft: Roggeveen; B. Plat, Baly, Van de Ven, Murkin; Vlak, A. Plat, Peeters; Panka, Beers, El Azzouzi.

RKAV Volendam: Heuvel; S. Tol, Schilder, Veerman, Stuyt; Speijk, Van Baarsen, Kroon; Sout, Ibrahim, Joey Tol. Reserves (allen kregen speeltijd): Ras; Schokker, Jaap Tol, Bond; Plat, I. Tol; Kras, Giele.

Lees ook: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200801_38294403/honderd-jaar-voetbal-in-volendam-op-zoek-naar-het-geheim-van-een-bijzondere-dorpsclub-je-moet-geen-kapsones-hebben-want-dan-gaat-je-kop-eraf

Net binnen