Burgemeester wil geen proef met wapenstok voor boa’s in Den Helder

Jeroen Nobel, burgemeester Den Helder.
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
Den Helder

Boa’s in Den Helder worden vooralsnog niet uitgerust met een wapenstok. Burgemeester Jeroen Nobel meldt dat de handhavers in de gemeente niet zullen meedoen met een proefproject waarbij ze een korte wapenstok dragen.

De burgemeester reageert op vragen die PVV stelde over een brief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan alle burgemeesters van gemeenten die boa’s in dienst hebben die overlast opsporen in de openbare ruimte.

PVV ziet graag dat de boa’s meedoen aan de pilot om praktijkervaring op te doen. Burgemeester Nobel ziet dat belang niet: ,,Er zijn reeds gemeenten waar boa’s zijn uitgerust met de zogenaamde korte wapenstok. Ik zie daarom geen toegevoegde waarde in deze pilot.”

De burgemeester zegt dat hij bij een ontmoeting met medewerkers van het team Openbare Orde en Veiligheid geen signalen heeft gekregen om toch over te gaan tot deelname aan het project. ,,In eerdere debatten over dit onderwerp heb ik aangegeven dat in onze gemeente nog steeds van het de-escalatie model wordt uitgegaan, en dat uitbreiding van geweldsmiddelen ons inziens geen oplossing is als het gaat om het terugdringen van (excessief) geweld tegen boa’s.” Nobel zal dan ook de brief van Grapperhaus niet bespreken in de lokale driehoek (burgemeester, politiechef, officier van justitie).

De PVV haalde tot nu toe steeds bakzeil bij voorstellen in de Helderse gemeenteraad om boa’s te bewapenen.

Lees ook: Boa’s met een wapenstok. PVV pleit voor deelname van Den Helder aan dat proefproject