Zinkend zeiljacht bij Texel na twaalf uur gered

© KNRM
De Cocksdorp

Een opvarende is in de nacht van woensdag op donderdag van zijn zeiljacht gered dat dreigde te zinken een aantal mijlen uit de kust bij de Texelse vuurtoren.

De KNRM kreeg donderdagmiddag iets voor 15 uur een alarm binnen voor de boot. Die had een hard object geraakt en maakte snel veel water.

Een sleepboot van de kustwacht was vlakbij en hun kleine reddingsboot nam een opvarende die erg zeeziek was aan boord. Ook twee reddingsboten van de KNRM schoten te hulp.

© KNRM

Het verblijf was al volgelopen met bijna een halve meter water. Een dieselpomp zorgde ervoor dat het peil snel zakte. ,,Vervolgens samen met de schipper de voorpiek leeg gelenst en de scheur in de voorpiek beter afgedicht met betere materialen. Natuurlijk continu slingerend maar geen probleem voor onze crew in de krappe voorpiek”, meldt de KNRM.

© KNRM

De motor van het jacht was niet meer te starten, omdat die onder water had gestaan. De opstappers van de KNRM zorgden ervoor dat het slepen naar het Molengat kon beginnen. Daar konden ze niet doorheen. ,,Het molengat zat dicht met brekers en daarom 4 uur (!) omgevaren om in rustig water te blijven zodat er niet meer water binnen zou stromen.”

© KNRM

Uiteindelijk kwam de sleepcombinatie na zo’n zes uur varen weer aan in de haven van Den Helder.

© KNRM

Net binnen