Flyby met helikopters als eerbetoon aan omgekomen defensiemedewerkers

De vlag hing halfstok op de marinebasis in Den Helder nadat twee bemanningsleden van een NH90 helikopter verongelukten.
© Archieffoto
Den Helder

Het Defensie Helikopter Commando zal zaterdag een flyby boven Den Helder houden. Dit ter nagedachtenis aan de overleden collega’s Christine Martens en Erwin Warnies.

Op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus vinden de uitvaarten van Christine Martens en Erwin Warnies plaats. Zij kwamen op 19 juli om het leven toen de NH90 maritieme gevechtshelikopter te water raakte in het Caribisch gebied. Op zaterdag 25 juli zijn de lichamen van Christine en Erwin aangekomen op vliegbasis Eindhoven, waar ze na een korte ceremonie zijn overgedragen aan de families.

De uitvaarten van Christine en Erwin vinden plaats in besloten kring. Omdat Erwin en Christine deel uitmaakten van een helikopterbemanning en ze zijn overleden tijdens een inzet, is het voor Defensie gebruikelijk om een laatste eregroet vanuit de lucht te brengen. Om die reden verzorgt het Defensie Helikopter Commando bij beide uitvaarten een traditioneel eerbetoon door middel van een flyby. Komende zaterdag is de flyby zichtbaar boven de gemeente Den Helder.

Vier helikopters van het Defensie Helikopter Commando zullen in formatie overvliegen. Eén helikopter breekt boven de locatie weg van de formatie. Dit wordt een ’missing man’ formatie genoemd.

Omdat de formatie met helikopters voor aanvang al in het gebied is, kan dit ook zichtbaar en merkbaar zijn in de omgeving van Den Helder, mogelijk ook bij Texel.