Premium

Waterpoloër De Zaan is enige linkshander in voorlopige selectie olympisch kwalificatietoernooi: ’Harry gaat ons vast vertellen hoe bijzonder het meedoen aan de Olympische Spelen is.’

Bondscoach Harry van der Meer (links) in gesprek met Phil Brantjes.
© Foto Wilma Vermunt
Zeist

Phil Brantjes is geboren op 29 september 2000; op de dag dat bondscoach Harry van der Meer op de Olympische Spelen in Sydney met 9-8 won van Slowakije. Het was de laatste keer dat de Nederlandse waterpoloërs, die elfde werden, actief waren op het grootste sporttoernooi ter wereld. Inmiddels behoort de negentienjarige Brantjes tot de groep die via het Olympisch Kwalificatie Toernooi in februari in Rotterdam een nieuw olympisch hoofdstuk voor Nederland hoopt te schrijven.

Tot het alles bepalende toernooi rest de jonge Beverwijker niets anders dan trainen, trainen en trainen in het KNVB-zwembad in de Zeister bossen. De plek waar Brantjes sinds een week of vijf doordeweeks dagelijks in het water ligt. ,,De spelers die in de Academy in Eindhoven zaten, schuiven nu door naar de A-selectie. Dat betekent dat ik bijna de jongste ben van de totale groep van ongeveer 25 spelers’’, vertelt Brantjes net na zijn krachttraining die hij wekelijks drie keer doet voor de zwembadtraining.

Net binnen