Premium

Djavan Anderson redde het niet bij Ajax en AZ, maar maakt alsnog zijn voetbaldroom waar in Rome: ’Als je bij Cambuur op de tribune terechtkomt, verwacht je niet binnen drie jaar op één veld te staan met Cristiano Ronaldo’

Djavan Anderson in duel met Juventus-speler Juan Cuadrado.
© AFP
Amsterdam

Zelden of nooit zal een Nederlandse speler het spreekwoord ’Er zijn meer wegen die naar Rome leiden’ zo letterlijk hebben genomen. Het traject dat Djavan Anderson (25) via Amsterdam, Alkmaar, Leeuwarden en Bari volgde, staat in geen enkele Tomtom als snelste route, maar bracht hem op basis van zijn onuitputtelijke doorzettingsvermogen wel tot het basiselftal van Lazio Roma, dat maandagavond net verloor bij Juventus (2-1). „Zó te moeten vechten om je droom levend te houden, maakt de voldoening wel groter”, zegt de verdediger.

Anderson – zoon van een Jamaicaanse vader en Surinaamse moeder – verliet (Jong) Ajax vanwege een gebrek aan perspectief, maakte de hooggespannen verwachtingen bij AZ niet waar en speelde met wisselend succes bij SC Cambuur. De kans leek groot dat de talentvolle Amsterdammer in Leeuwarden zou worden toegevoegd aan het leger Nederlandse net-niet-voetballers dat roemloos in de anonimiteit verdween.

Net binnen