Cameratoezicht moet overlast in Julianapark Hoorn terugdringen: ’De maat is vol’

Het Julianapark met de sportvelden van Hollandia.
© Foto Hans van Weel
Hoorn

Het Julianapark in Hoorn heeft met ingang van woensdagochtend cameratoezicht. Dit moet overlast in het park, zoals diefstallen en herrie, terugdringen. „Bezoekers voelden zich niet meer veilig”, aldus Jara Hof van de gemeente.

Het Julianapark kampt vooral in de zomermaanden vaak met overlast, variërend van diefstal uit auto’s en overlast van rondscheurende scooters tot groepen jongeren die lachgas en alcohol gebruiken. De overlastgevers verstieren de openbare orde en bovendien voelen bezoekers van het park en het strandje zich niet meer veilig, stelt de gemeente.

Maat is vol

„Op basis van een analyse en overlastmeldingen gaan we het toezicht nu gerichter inzetten op de plekken waar de overlast het grootst is. We doen er een schepje bovenop om de overlast terug te dringen”, legt locoburgemeester Simon Broersma uit. „De maat is vol.”

De gemeente haalde eerder al bankjes weg, plaatste een scooter-werend-sluishek, zette extra afvalbakken neer en schroefde de vaarsurveillance bij mooi weer op. De gemeente werkt daarnaast samen met vaste aanspreekpunten en ondernemers die de ’extra ogen en oren’ in het gebied vormen.

Pakkans vergroten

De gemeente wil actief uitdragen dat het cameratoezicht aanwezig is, mede om overlastgevend gedrag voor te zijn en de pakkans te vergroten. „We kiezen voor deze aanpak, omdat het ook een preventief doel heeft. Door het cameratoezicht kan bovendien efficiënter met politiecapaciteit worden omgegaan. En daarbij blijft belangrijk dat mensen, die getuige zijn van overlast, dit melden bij de politie of de gemeente”, aldus Broersma.

De camera’s nemen 24 uur per dag beeld op en dit kan rechtstreeks bekeken worden. De beelden kunnen worden gebruikt als bewijsvoering bij incidenten.

Ook faciliteren

Fractie Hoorn Lokaal begrijpt dat de gemeente de maatregelen heeft genomen. Tegelijkertijd wil de partij dat de gemeente de vele bezoekers aan het park beter gaat faciliteren.

„Het Schelpenstrandje is voor veel inwoners van Hoorn een belangrijk recreatieplek waar door velen op een positieve manier gebruik van wordt gemaakt. Zeker in de huidige coronatijd, waarin vakanties minder vanzelfsprekend zijn, is het extra belangrijk om de bezoekers te faciliteren om zodoende op een prettige manier te kunnen recreëren bij het Schelpenstrand.”

De partij heeft een aantal suggesties gedaan en vragen gesteld aan het college. Zo wil Lokaal Hoorn dat zo snel mogelijk weer het zwemplatform wordt teruggeplaatst, omdat dit het zwemmen voor jongeren extra aantrekkelijk maakt. Broersma deed eerder de toezegging dat het er per 1 juli zou liggen. Tot op heden is dat niet geval.”

Daarnaast wil de partij extra vuilcontainers op zomerdagen, dat gedurende de zomervakantie de toiletten alle dagen geopend zijn (ongeacht de weersvoorspelling) en een tweede sluishek om scooters te weren.

Lees ook: Openbare toiletten open, mét doorlopende reiniging, in Julianapark en binnenstad Hoorn

Net binnen