Fotograaf Rob Webeling toont in Hertenkamp Enkhuizen libellen en vlinders tot in detail

© Foto Rob Webeling
Enkhuizen

Rob Webeling is een natuurfotograaf met een voorliefde voor vlinders en libellen. Foto’s van die insecten zijn tot eind oktober te zien bij het bezoekerscentrum Hertenkamp Enkhuizen.

Al jarenlang gaat Webeling met de camera op pad om uiterst geduldig het juiste beeld te vangen. Tijdens het fotograferen bracht hij talloze uren door in de natuur. Daarin kon hij de vlinders en libellen uitgebreid bestuderen.

Hij ontdekte veel over het gedrag en de levensloop van libellen en vlinders, onder andere concludeerde hij dat elke soort zijn eigen eigenaardigheden en voorkeuren heeft. Ook constateerde hij dat de laatste jaren steeds meer zuidelijke soorten hier voorkomen, waarschijnlijk door klimaatverandering.

Transformatie

Vooral het transformatieproces van larve of rups tot vliegend insect fascineert Webeling. Een libelle kan bijvoorbeeld wel vier jaar als larve onder water blijven, voordat hij langs een rietstengel omhoog kruipt om uit te sluipen. In zijn volwassen gedaante, dus als libelle, vliegt hij vervolgens slechts enkele maanden rond. Dan vindt ook de paring plaats. Sommige soorten vormen daarbij het zogeheten paringswiel, dat echter meer op een hart lijkt dan op een wiel.

De foto’s van Webeling zijn kleurrijk en afgedrukt op plexiglas. Daardoor zijn alle details haarscherp te zien. De expositie in het Hertenkamp is op dinsdag tot en met zondag te bezichtigen tussen 11 en 16 uur. Zie voor meer informatie www.hertenkampenkhuizen.nl.

Net binnen