Een ’nieuwe kijk op een oude wereld’ in Kasteel Radboud in Medemblik

Leer in Kasteel Radboud meer over de middeleeuwen, het ontstaan van het kasteel en kruiden.
© Pr-foto
Medemblik

Ook musea waarbij het gebouw zelf een grote rol speelt, moeten regelmatig vernieuwen. Zo ook Kasteel Radboud in Medemblik. Met nieuwe exposities geeft dat ’een nieuwe kijk op een oude wereld’.

De expositieruimtes worden in drie delen verdeeld. Het eerste is een vaste tentoonstelling over de geschiedenis die aanleiding gaf tot de bouw van Kasteel Radboud. Er wordt een beeld geschetst van het rijk Frisia en de graven van Holland krijgen hier een plek. De bezoeker leert hoe West-Friesland aan zijn naam komt en waarom graaf Floris V rond 1288 Kasteel Radboud liet bouwen.

Middeleeuwen

Op het Groot Hemelrijck, boven de Ridderzaal, wisselt om het jaar de inrichting, maar is het thema altijd middeleeuws. De eerste expositie, die tot 1 april 2022 is te bezichtigen, laat bezoekers zien welk wereldbeeld men in de middeleeuwen had. Hoeveel wist de middeleeuwer van de wereld? Levensgrote bladzijden uit een boek uit die periode, die vaak als ’donker’ wordt omschreven, geven een antwoord. Waarschijnlijk is het meer dan je zou denken.

Kasteel en omgeving

Het derde deel is het Casteleins Hemelrijck, boven de speelzolder. Daar komt ieder half jaar een nieuwe expositie over het kasteel of de omgeving in een willekeurige periode. Tot 1 oktober 2020 brengt Lobrecht Aerntsdochter in ’De kracht van kruiden’ iedere geïnteresseerde een en ander bij over kruiden. Lobrecht was de huismoeder van het Mariaconvent in Medemblik, een woongemeenschap voor vrouwen die zich toelegde op het verbouwen en verwerken van kruiden.

In het verlengde van deze expositie is op het kasteelplein een kruidentuin aangelegd. Daar kunnen bezoekers de kruiden in de praktijk leren kennen.

Corona

Vanwege coronamaatregelen blijven de deuren vooralsnog op maandag en vrijdag gesloten. De andere dagen zijn bezoekers welkom tussen 11 en 17 uur, na reservering via www.kasteelradboud.nl.

Net binnen