Onderbetaald, overwerkt en nauwelijks rust; Arbeidsmigranten illegaal aan het werk gezet bij bedrijf in Zwaag

ZWAAG

Een bedrijf uit Zwaag heeft vijf arbeidsmigranten illegaal aan het werk gezet. Ze moesten wekelijks te lang werken, werden onderbetaald en kregen te weinig rust.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kreeg een anonieme tip over het bedrijf. Dinsdag kwam de inspectie polshoogte nemen, samen met de politie en de AVIM. Daar werden de arbeidsmigranten werkend aangetroffen: twee Oekraïners en drie Turken.

Eén van deze werknemers verklaarde al een jaar lang iedere week minimaal 54 uur per week te werken, met uitschieters naar 60 uur per week. Ook kregen ze allemaal contant uitbetaald, wat volgens de wet niet is toegestaan.

Bij de inval zijn ook drie Bulgaren aangetroffen die in het bedrijfspand bleven overnachten. De inspecteurs troffen een illegale slaapplaats aan. De gemeente Hoorn heeft de slaapplek direct gesloten.

“Het bedrijf kan in ieder geval een boeterapport verwachten voor overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV)”, meldt het ministerie van Sociale Zaken woensdag. “Daarnaast krijgt het bedrijf vermoedelijk ook een boeterapport voor het contant betalen, wat wettelijk niet mag, onderbetaling en te lang werken of te weinig rust. Deze laatste zaken onderzoekt de Inspectie nog verder.”

In een verklaring meldt de inspectie dat steeds vaker werknemers uit Oost-Europa en Azië illegaal worden aangenomen, omdat zij bereid zijn voor minder dan het Nederlandse minimumloon aan de slag te gaan.

Net binnen