Traditionele seizoensopening Jan de Wit Toernooi vindt dit weekend alsnog plaats

1/2
Haarlem

Liefhebbers opgelet: vrijdag kan er bij Olympia Haarlem de hele dag worden genoten van softbal op hoog niveau.

Vier ploegen uit de golden league en vier uit de silver league strijden op twee velden voor de ereprijzen van het traditionele Jan de Wit Toernooi. Voor één keer worden alle duels op zaterdag gespeeld, inclusief de finale die rond 18 uur zal starten. Het is al jarenlang traditie dat het Jan de Wit Toernooi een week voor de start van de reguliere competitie wordt georganiseerd. En dus stond de 32ste editie aanvankelijk gepland voor 11 april. Het toernooi zou tien deelnemende clubs tellen, waaronder twee uit Duitsland en twee uit Rusland. Het horrorscenario dat volgde kennen we intussen wel.

Toen onlangs enigszins verrassend bekend werd gemaakt dat de landelijke softbalcompetities op 18 juli van start zouden gaan, repte teammanager Lars Looijen van Olympia Haarlem zich naar zijn telefoon om zich een zweetoor te bellen.

De KNBSB ging akkoord met 11 juli als nieuwe datum voor het Jan de Wit toernooi. Vervolgens werd de jacht geopend op acht deelnemende ploegen. Van de oorspronkelijke tien vastgelegde teams, hapten er vijf opnieuw toe. Terrasvogels, landskampioen Roef en silver leaguer Onze Gezellen maakten het achttal compleet. Het toernooi start om 10 uur. De duels (maximaal een uur) worden verspeeld over vijf innings.

Het deelnemersveld bestaat uit Golden Leaguers Olympia Haarlem, Quick Amersfoort, Terrasvogels en Roef. Eurostars, Neptunus, UVV en Onze Gezellen vertegenwoordigen de silver league. De krachtsverschillen tussen de twee niveaus zullen veel minder groot zijn dan gebruikelijk aangezien geen enkele ploeg gebruik kan maken - vanwege reisverboden - van pitchers van buiten Europa.

Wat dat betreft mag het organiserende Olympia Haarlem zich gelukkig prijzen met de komst van de Amerikaanse Alyson Spinas die momenteel in Engeland woont en dus in staat is naar Nederland te komen. Spinas zal er vandaag bij zijn en is ook in de Golden League vaste speelster van Olympia Haarlem.

Net binnen