Aanvraag voor winning aardwarmte in Gooi en Eemland; Initiatiefnemer: ’Windmolens en zonnepanelen in één klap overbodig’

Voorbeeld van geothermische centrale zoals die in Gooi en Eemland kan komen.

Voorbeeld van geothermische centrale zoals die in Gooi en Eemland kan komen.© illustratie larderel energy

Eric Lorier
Amersfoort

Het Amersfoortse consortium Larderel Energy heeft een opsporingsvergunning aangevraagd om aardwarmte te mogen winnen in het Gooi. Het bedrijf heeft vorig jaar ook een aanvraag gedaan voor aardwarmtewinning in het Eemland.

Larderel wil de hele regio Gooi en Eemland voorzien van geothermische energie. De aardwarmte kan alle andere energiebronnen in één klap vervangen. CO2-uitstotende kolengas- en biomassacentrales worden overbodig, zonnepanelen en windmolens zijn niet nodig. De totale investering voor een netwerk met in totaal twaalf geothermische centrales bedraagt voor beide regio’s samen zo’n 5,5 miljard euro.

Johan Herman de Groot van Larderel Energy verwacht dat de vergunningsaanvraag eerdaags in de Staatscourant wordt gepubliceerd. Een reactie op de vergunningsaanvraag voor Eemland laat lang op zich wachten. Het ministerie heeft de wettelijke termijn van zes maanden inmiddels met een half jaar overschreden. ,,Vervelend, maar we doen er weinig aan”, schetst Herman de Groot.

Lees ook: Amersfoorts bedrijf heeft plan klaar voor geothermisch energienetwerk in Gooi en Eemland: Geen windmolens, geen zonnepanelen, geen CO2

Net binnen