Toch een beetje vakantie voor ’thuisblijfkinderen’ in West-Friesland: ’We motiveren ze om naar buiten te gaan’

Michel Faessen biedt verschillende actieve kinderfeestjes aan, waaronder met highland-games.
© Foto Theo Groot
Medemblik

Door de coronacrisis besluiten veel mensen niet op vakantie te gaan dit jaar. In vier gemeenten in West-Friesland wordt er voor de thuisblijfkinderen een zomer lang een activiteitenprogramma aangeboden.

Samen spelen, samen leren. Zo luidt het motto van het initiatief waarvoor gemeenten Medemblik, Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec de krachten hebben gebundeld. Begin mei van dit jaar maakte de Westfriese Uitdaging bekend dat zij deels beheerder werden van het fonds dat Microsoft had opgericht om projecten, die zich richten op het verzachten van coronaleed, financieel te ondersteunen.

Noodgedwongen thuis

Björn Schouten van het Atlas College diende het plan in voor een zomer vol activiteiten voor leerlingen die door de RIVM-maatregelen rond het coronavirus enige maanden noodgedwongen thuis zaten. Het idee wordt maandag beloond met een cheque ter waarde van 2500 euro.

„Vanuit de regiegroep Gelijke Kansen zien we dat door de coronacrisis de onderwijsachterstanden oplopen en dat de kansengelijkheid onder druk staat. We willen deze activiteiten bieden om jongeren die al zo veel thuis hebben gezeten te activeren om gezamenlijke activiteiten te ondernemen”, licht Schouten zijn idee toe.

Highlandgames

In de vakantieweken kunnen basisscholieren helemaal los gaan op Highlandgames en smokkelspellen. „Er komen kinderen vanaf 7 tot en met 16 jaar. Voor de jonge kinderen kunnen we ons meer toespitsen op broodjes bakken en houten lepeltjes maken”, vertelt Michel Faessen. De eigenaar van ’Moi Speulen’ heeft voor deze speciale zomeractiviteiten een zelfstandig programma opgesteld. „Het smokkelspel en de Highlandgames zitten niet in mijn standaard aanbod. Maar ik heb jarenlang bij de scouting gezeten, daar doen we al jaren dit soort spelletjes. Bij de Highlandgames spelen Schotse rokjes, spierballen en samenwerking een belangrijke rol. Kinderen zitten, helemaal sinds de coronacrisis, veel binnen achter een schermpje. Met deze zomeractiviteiten motiveren we kinderen om naar buiten te gaan.”

Voor meer informatie en/of aanmelding: coordinator@jcinventas.nl

Net binnen