Grote brand Alkmaarse Singelgarage onder controle. Sein brand meester gegeven. Blusrobots ingezet, min twee was te heet voor brandweermannen. Auto’s op die verdieping afgeschreven [update]

Een blusrobot wordt aangestuurd naar de ingang van de parkeergarage.
De brandweer op de brug, wachtend op het moment om naar binnen te gaan.
Een ventilator wordt de Singelgarage binnengebracht.
Brandweermannen kunnen niets anders dan afwachten wanneer ze naar binnen kunnen.
De LUF60 wordt ingezet. Voor de eerste keer in Noord-Holland Noord.
De brandweer groepeert zich bij de ingang van de Singelgarage bij de Molen van Piet.
Rook onstanpt door de luchtschachten van de Singelgarage.
1/7
Alkmaar

De grote brand in de Singelgarage is onder controle. De brandweer heeft het sein brand meester gegeven. Er wordt nog wel nageblust en de brandweer roept mensen om uit de buurt te blijven van de rook.

Er woedt sinds woensdagochtend half zeven een grote brand in de Singelgarage in Alkmaar. De auto’s op de tweede verdieping zijn inmiddels opgegeven, zegt een woordvoerder van de brandweer. Door de dichte rook en de hitte kan de brandweer nog niet naar binnen. Het is er te gevaarlijk.

Er zijn geen gewonden gevallen en er is volgens de Veiligheidsregio ook geen gevaar voor de omgeving. Er staan nog ongeveer 150 auto’s in de garage, meldt de Veiligheidsregio, die ook oproept om de Kennemerstraatweg te mijden.

De brand zou zijn ontstaan in een afgesloten gedeelte waar met name elektrische auto’s staan. Volgens de eerste berichten zou er een elektrische auto bij de laadpalen in brand staan. Dat kon een woordvoerder van de brandweer niet bevestigen. Het is niet uitgesloten, zei hij, maar er zijn geen aanwijzingen. Er zijn camerabeelden, die worden rond negen uur ’s morgens bekeken. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Er zouden ook veel explosies te horen zijn.

Lees ook: Naomi treurt om haar geliefde Mini Cooper die in de Singelgarage staat. ’Super balen. Ik kom van het platteland, ik gebruik hem vaak’

Om half acht probeerde de brandweer, die massaal was uitgerukt, poolshoogte te nemen in de parkeergarage. Ze kwamen onverrichterzake terug: het was er te gevaarlijk. Grote rookpluimen stegen op uit de luchtgaten, en de stank was enorm; reden voor de Veiligheidsregio om de omwonenden te adviseren ramen en deuren gesloten te houden.

In de drukte rond het Ritsevoort - aan de voet van de Molen van Piet - bleven betrokkenen opvallend kalm. Een van de eigenaren van een auto die in de garage staat geparkeerd, reageerde wel heel erg koeltjes: ,,Het is maar een stuk blik’’, haalde hij de schouders op. ,,Ik werk toch al maanden thuis.’’ Diens buurman aan de rand van de brand: ,,Ik heb mijn auto nu toch al tien jaar. Ben hem niet graag kwijt.’’ Anderen zeggen te weten dat hun auto als verloren kan worden beschouwd, al is het alleen door de rookschade.

Lees ook: Ziekenhuis Noordwest bereikbaar ondanks brand in Singelgarage Alkmaar, verkeersregelaars ingezet en omleiding ingesteld

Rond 08.00 uur kon de brandweer nog niet veel uitrichten. ,,Een voordeel is nog dat een brand in de parkeergarage niet snel doorslaat naar de bovengelegen verdieping, min een dus.’’

Kort na acht uur werd het afgezette gebied rond de Singelgarage vergroot. Het Ritsevoort en de Baanstraat zijn afgesloten.

Een uur later bracht de brandweer blusrobots en een ventilator naar binnen om het zicht in de garage te verbeteren. Voor het eerst kon de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de LUF60 inzetten, een uiterst moderne blus- en blaasrobot. Met een waterstraal en wind creeert de blusrobot een nevel. ’Die heeft een gigantisch koelend vermogen’, aldus de Veiligheidsregio.

Rond half twaalf kreeg de brandweer de brand onder controle en voor het middaguur is het sein brand meester gegeven.

Zie ook de video: