Medemblik zoekt schone energie op nieuwe zonne-eilanden voor de kust: dan zijn er geen geen nieuwe windmolens nodig

Werk aan windpark Lely nabij Medemblik.
© Archieffoto Mediahuis
Medemblik

Medemblik denkt dat er geen nieuwe windmolens op het land nodig zijn, maar dat de toekomstige schone energie aan de hand van zonne-eilanden voor de kust kan worden opgewekt. Dat wordt de nieuwe energiestrategie van de gemeente.

Daarbij haakt Medemblik gretig aan bij het project Wieringerhoek, waarbij Rijkswaterstaat met andere instanties broed op natuurverbetering in het IJsselmeergebied. Tegelijkertijd is waterleidingbedrijf PWN bezig om bij de kust van Andijk ook drijvende zonneparken te maken.

Meer windturbines voorkomen

Anders gezegd: de gemeente wil volgens wethouder Harry Nederpelt met deze koers voorkomen dat er nog meer windturbines in het landschap verschijnen.

,,Medemblik is trots op haar open landschap. De komst van extra windmolens zou het typerende West-Friese landschap te rigoureus veranderen”, aldus de wethouder. Met het project Wieringerhoek wordt ook voorkomen dat er windmolens in het open water komen. In plaats van windenergie ziet het college wel kansen voor zonnepanelen op land en water.

Uitdaging

De gemeenten in West-Friesland staan voor de uitdaging om in het jaar 2030 in totaal 1,2 Terrawattuur aan duurzame energie gaan opwekken. Dat is inclusief de 0,2 TWh die nu al duurzaam wordt opgewekt.

Lees ook:

Buitendijk mist reflectie: ’RES-trein dendert door zonder inwoners mee te nemen’

’Zonne-eilanden leveren net zoveel op als windpark’, aldus Bobeldijker Kor Buitendijk die Rijkswaterstaat adviseert

Net binnen