Toen er op 26 juni nog wél werd gesport: Het Deense ’campingelftal’ geeft de voetbalwereld het nakijken en schrijft een EK-sprookje [video]

Denemarken verraste de voetbalwereld door in 1992 de Europese titel te winnen.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag (slotaflevering): 26 juni 1992, Denemarken verslaat het zwaar favoriete Duitsland in de finale van het EK in Zweden.

Denemarken spotte in de warme zomer van 1992 met alle internationale voetbalwetten door ten koste van Duitsland de EK-finale te winnen. De Deense stunt liet zich lezen als een sprookje. De ploeg van de in 2014 overleden Richard Møller Nielsen werd immers gezien als een campingelftal dat niets op een EK te zoeken had. Althans, dat lieten de Denen de wereld geloven.

De Denen hadden zich aanvankelijk helemaal niet geplaatst voor het eindtoernooi in Zweden. Maar omdat Joegoslavië vanwege de burgeroorlog werd uitgesloten van deelname, kwam er een plekje vrij voor de Denen. Ze zouden puur als opvulling dienen, werd alom gedacht. Van een gedegen voorbereiding was immers geen sprake.

Sterker nog, de Deense voetballers werden in allerijl opgeroepen en moesten hun vakantie halsoverkop afbreken. De term ’campingelftal’ was geboren. ,,De conditie van de spelers is nog slechter dan ik had verwacht’’, liet bondscoach Møller Nielsen optekenen.

Maar de werkelijkheid bleek toch iets anders te liggen. Geen van de Deense spelers bleek van het strand te zijn geplukt. De meeste spelers hadden weliswaar een vakantie geboekt, maar bleven rekening houden met een eventuele deelname.

De Deense competitie was zelfs nog in volle gang. De in het buitenland voetballende blikvangers als Brian Laudrup, Flemming Povlsen en Peter Schmeichel stonden nog dagelijks op het trainingsveld.

Coach en spelers werkten in aanloop naar het EK keurig mee om die misvatting in stand te houden. ,,Denen zijn trots’’, zei Brian Laudrup later. ,,We wilden niet afgaan, dat zou gezichtsverlies betekenen.’’

Zelfs na de 2-1 overwinning op de Fransen werden de Denen niet als serieuze titelkandidaat gezien. Ook niet door Oranje dat er in de halve finale niet in slaagde de roodwitte muur te slopen. De gemiste strafschop van Marco van Basten deed Nederland na 120 minuten vechtvoetbal uiteindelijk de das om.

En nog steeds gaf niemand een stuiver voor de kansen van de Denen in de finale tegen het zwaar favoriete Duitsland. Bondscoach Møller Nielsen speelde het spelletje slim mee. ,,We hebben nog maar negen fitte spelers.’’

Met Deense mentaliteit bleek echter nog steeds niets mis. Duitsland stapelde kans op kans, maar de Denen hielden stand en sloegen via John Jensen en Kim Vilfort uit twee schaarse mogelijkheden keihard toe. Het Deense sprookje was compleet. En de voetbalwereld had het nakijken gekregen.

Net binnen