Frans Hals Museum in Haarlem en Amsterdam Museum slepen samen miljoen extra in de wacht

Het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Het Frans Hals Museum in Haarlem en het Amsterdam Museum mogen rekenen op een miljoen extra subsidie vanuit het Rijk voor hun samenwerkingsproject ’Gezichten van Noord-Holland’.

Na een positief advies van de Raad voor Cultuur heeft het ministerie van OCW deze donderdag de voordracht van de provincie om deze subsidie aan de beide musea toe te kennen goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van jaarlijks 250.000 euro voor een periode van vier jaar.

’Selfies’

In het samenwerkingsproject Gezichten van Noord-Holland worden de historische portretten uit de collecties van beide musea gekoppeld aan hedendaagse ‘selfies’ en worden nieuwe (groeps)portretten gerealiseerd. ’Op deze manier willen de musea heden en verleden actief met elkaar verbinden en een nieuwe lagen aan de geschiedenis van de regio toevoegen’, zo laten zij weten.

Gezichten van Noord-Holland moet onder andere leiden tot een duo-tentoonstelling in 2024. Om het programma vorm te geven zoeken de twee musea de samenwerking met andere Noord-Hollandse musea, maar ook met buurthuizen, zorginstellingen en scholen.

Directeur Ann Demeester van het Frans Hals zegt ’trots en opgetogen’ te zijn met de toekenning: ,,Het Frans Hals Museum is verheugd dat het ministerie het vertrouwen uitspreekt in dit plan en daarmee het nationale en internationale belang van het Frans Hals Museum onderschrijft.’’ Ze spreekt daarbij de hoop uit dat dit ’ook voor de gemeente Haarlem een steun in de rug is om een duurzame exploitatie voor het museum op korte termijn te waarborgen’.

Net binnen