Hoe druk is het in de binnenstad van Alkmaar, de druktemeter meldt het via whatsapp

Drukte in de Langestraat.
© jjfoto.nl / Vincent de Vries
1/2
Alkmaar

Kunnen we veilig shoppen in de binnenstad van Alkmaar of is het te druk om de anderhalve meter afstand te houden. De druktemeter biedt duidelijkheid.

Wie een whatsappbericht stuurt naar het nummer 06-48529976 krijgt een actueel beeld van de drukte, voorzien van een stoplichticoon met wisselende kleuren: groen (rustig), oranje (druk) of rood (veel te druk). Bij oranje en uiteraard ook bij rood is het advies om niet naar de stad te gaan. De druktemeter stond woensdagmiddag op groen.

Het drukteniveau wordt bepaald aan de hand van camerabeelden, de drukte in de parkeergarages en in de fietsvakken en signalen van handhavers en politie op straat. Er komen nog extra indicatoren, zoals nieuwe telcamera’s. Alkmaar hoopt dat de druktemeter bijdraagt aan een betere spreiding van de bezoekers. De druktemeter wordt in eerste instantie alleen ingezet voor de binnenstad.

Naast de druktemeter promoot de gemeente websites als ShopTiming en TableTiming, waarmee klanten tijd kunnen reserveren in winkels of een tafel in een restaurant. Dit is nog in ontwikkeling.

Net binnen