Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: ’Oorzaak vissterfte in twee Noord-Hollandse polders moet wel virus zijn’

Met emmers tegelijk worden dode giebels opgevist in polder Het Grootslag.
© Archieffoto
Andijk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier raakt er steeds meer van overtuigd: de oorzaak van de massale vissterfte onder giebels in de polders Het Grootslag en de Krommenieër Woudpolder moet haast wel een virus of infectieziekte zijn.

,,Het kan niet door zuurstoftekort komen, dan zouden ook veel meer andere vissoorten het loodje leggen’’, zegt HHNK-woordvoerder Shane Kleyhorst.

Lees ook: Massale vissterfte in Noord-Holland

Het schap reageert daarmee op de kritiek dat het schap veel meer zuurstofrijk water zou moeten inlaten vanuit het Marker- en IJsselmeer. Kleyhorst: ,,Dat doen we al sinds vorige week woensdag, ook om aan de vraag van landbouwers te voldoen in deze droge periode.’’

Dat de sterfte vrijwel alleen giebels, een karperachtige, treft en dit in twee verschillende en ver uit elkaar liggende polders het geval is, sterkt het schap in het idee dat het om een virus of infectieziekte gaat. ,,Wel kunnen algengroei en de paaitijd het effect versterken, en ook vissen die al iets onder de leden hebben zijn kwetsbaarder.’’

HHNK hoopt nog steeds een paar levende dieren te vinden, zodat het Central Vetinary Institute (CVI) in Lelystad via onderzoek kan aantonen dat het inderdaad om een virus gaat.

Net binnen