Toen er op 25 mei nog wél gesport werd: Leo Beenhakker snapt er niets van - hij is bondscoach en degradeert tegelijkertijd met FC Volendam

Bondscoach Leo Beenhakker op de bank bij FC Volendam, tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Naast hem assistent Bobby Haarms.
© Foto Joop Boek

In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 25 mei 1985, Leo Beenhakker is bondscoach én trainer van FC Volendam en degradeert met die club.

In de zomer van 1984 stunt FC Volendam door Leo Beenhakker als trainer aan te trekken. Hij komt over van Real Zaragoza. Beenhakker heeft dan al een aardig cv, met onder meer twee seizoenen Ajax. Zijn komst wordt mogelijk gemaakt door Nike, dat zich als sponsor aan FC Volendam heeft verbonden. Nike wil van de club een subtopper maken.

Op maandag 4 februari 1985, tegen vijf uur ’s middags, gaat in het stadion van Volendam de telefoon. Beenhakker wil net naar het trainingsveld gaan met de spelersgroep als de KNVB belt. Bestuurslid Ton Harmsen vraagt Beenhakker of hij de zieke bondscoach Rinus Michels (hartproblemen) de komende vier maanden wil vervangen bij Oranje.

Nou, dat wil Beenhakker (42) wel. Graag zelfs. Nog dezelfde avond is het geregeld, ’na twee telefoontjes van hooguit drieënhalve minuut’, vertelt Beenhakker de volgende dag op een persconferentie. FC Volendam heeft ook toestemming gegeven. Eerder in het seizoen zei Michel Lukkien, directeur van Nike Nederland, nog ’nee’ toen Feyenoord de trainer tussentijds wilde overnemen. Nu is het wel oké, omdat Beenhakker zijn werk bij Oranje kan combineren met zijn baan bij FC Volendam.

Derde plaats

Met Beenhakker heeft FC Volendam tot dan toe een uitstekend seizoen. Na negen wedstrijden staat het heel knap op de derde plaats. Begin december staat het nog steeds keurig vierde. Dan begint het verval. Na de winterstop zakt de club gestaag op de ranglijst.

Aflevering van gisteren: Historisch bezoek Nelson Mandela aan rugbyteam voor WK 1995

Twee dagen na zijn ’ja’ tegen de KNVB zit Beenhakker al op de bank bij het Nederlands elftal, tijdens een oefenwedstrijd tegen RKC. Zo blijft het gaan in die maanden. Steeds moet hij de knop omzetten, van de eredivisie naar interlands en andersom. ’Het blijft oranje boven, maar de ene keer van Oranje en de andere keer van Volendam’, zegt hij.

Noodsituatie

De stap van Beenhakker valt in Volendam niet bij iedereen goed. Spelers vragen zich af of de trainer nog wel genoeg tijd voor de club overhoudt. Beenhakker garandeert ze dat Volendam nog steeds ’erg belangrijk’ voor hem is. Hij belooft het beste. Maar ook: ’In Zeist is nu sprake van een noodsituatie. Dan moet je niet al te moeilijk gaan doen.’

In de eerste wedstrijd na zijn ’overstap’ naar Zeist speelt Volendam keurig gelijk tegen FC Utrecht, tot opluchting van Beenhakker. Bij een nederlaag zou zijn dubbelrol ongetwijfeld de schuld hebben gekregen. „Na een paar slechte wedstrijden van Volendam krijg je dat toch wel, dat hou je niet tegen. Maar we hebben goede afspraken gemaakt. De ochtenduren ben ik in Zeist en ’s middags ga ik naar de club, net zoals ik dat tot nu toe gedaan heb. Volendam krijgt echt alle aandacht.”

Al snel gaat het mis. Volendam verliest daarna vijf keer op rij. Pas half april wordt er weer eens gewonnen. Er is geen redden meer aan. Met Oranje houdt Beenhakker de kansen op kwalificatie voor het WK van 1986 intact (overwinning in Hongarije, wippertje Rob de Wit), maar voor Volendam valt op zaterdag 25 mei het doek. Door een nederlaag (1-3) tegen Excelsior is degradatie twee speelronden voor het einde niet meer te voorkomen.

,,Onbegrijpelijk. Ik kan het niet bevatten’’, zegt Beenhakker. ,,Wat er fout gegaan is? Ik kan het niet verklaren.’’

(tekst gaat verder na de foto)

Een diepe zucht van Leo Beenhakker op de bank. Hij ziet de bui hangen: FC Volendam gaat het niet redden tegen Excelsior.
© Foto Joop Boek

„Vanaf het moment dat Beenhakker bondscoach werd, was bij ons de geest uit de fles”, zegt Keje Molenaar, destijds speler, in zijn boek ’Meesterlijk’. „Beenhakker was er soms niet en als hij er wel was, leek hij er met zijn gedachten niet bij. Dat valt hem ook niet kwalijk te nemen. Een mens is maar een mens, je kunt je maar op één ding focussen. Daarnaast hadden we na de winterstop ook pech: we hadden onwaarschijnlijk veel blessures.”

De degradatie betekent het einde van Beenhakker bij Volendam. Bij de KNVB gaat hij wél door. Hij weet Oranje niet naar het WK te loodsen: in play-offs wordt verloren van België. Een jaar later wordt Beenhakker trainer van Real Madrid.

Berusting op de bank bij FC Volendam, tegen het einde van de wedstrijd tegen Excelsior.
© Foto Joop Boek

Net binnen