Premium

Plonzen en voetballen zonder ouders: Zwembad Waarland worstelt met toezicht houden

Plonzen en voetballen zonder ouders: Zwembad Waarland worstelt met toezicht houden
Op Hemelvaartsdag plonsden er zo’n 160 kinderen in het water. Voor ouders is Zwembad Waarland verboden terrein.
© Foto Marc Moussault
Waarland

Zwembad Waarland heeft de verkoop van abonnementen tijdelijk stopgezet, omdat het lastig is om toezicht te houden.

Sinds donderdag mogen kinderen van 7 tot en met 12 jaar die een abonnement hebben weer recreatief zwemmen in Waarland.

Voor oudere kinderen en ouders is het zwembad voorlopig nog verboden terrein vanwege het coronavirus. Dat betekent ook dat zij ook geen oogje in het zeil kunnen houden, iets wat normaal onopgemerkt gebeurt. Pien van Tol van het zwembad: „Als alle abonnementsbezitters zouden komen, kunnen we niet garanderen dat het veilig is voor de kinderen. Niet per se in het zwembad, maar vooral op het veld. Er zitten daar geen ouders die af en toe even roepen ’stop daar eens even mee’.”

Druk

Op Hemelvaartsdag ging het zwembad weer open, 160 kinderen plonsden die zonnige dag het water in. „Een fantastische dag, maar je gaat ook van nul naar honderd in een week. We hadden gerekend op de jeugd van Waarland, maar omdat we het eerste zwembad in de omgeving dat open ging, was de jeugd uit Heerhugowaard, Oudkarspel en Langedijk ook zeer geïnteresseerd. Het ging zo snel, dat we nu eerst even een pas op de plaats moeten nemen om samen te kijken hoe we dit op kunnen lossen. Veiligheid voorop.”

Vrijwilligers

Er zijn momenteel 250 abonnementshouders. Omdat de toezichthouders hun ogen op het bad moeten richten, zoekt het zwembad vrijwilligers die de ligweide en het speelveld in de gaten willen houden. ’Om te voorkomen dat we moeten gaan werken met een maximaal aantal bezoekers per dag, teleurstellingen en gedrang bij de poort’, staat er op de website van het zwembad. Vrijwilligers kunnen mailen naar info@zwembadwaarland.nl.