Premium

Wie niet wil wachten, heeft in het overdekte winkelcentrum Eggert in Purmerend niets te zoeken; stroom publiek blijkt prima te handhaven

Wie niet wil wachten, heeft in het overdekte winkelcentrum Eggert in Purmerend niets te zoeken; stroom publiek blijkt prima te handhaven
Het was zaterdag gezellig druk in de binnenstad en het Eggert winkelcentrum in Purmerend.
© FOTO Erik Rietman
Purmerend

Het is zaterdag een komen en gaan van bezoekers in het Eggert winkelcentrum in Purmerend. De stroom publiek is echter prima te handhaven.

Ondernemers en winkelende bezoekers in het Eggert werden vorige week zaterdag overvallen door een uitzetting. Het overdekte winkelcentrum werd afgesloten om te voldoen aan de RIVM-maatregelen rond het coronavirus. Deze zaterdag is het opvallend rustiger. „Geen goede reclame voor Purmerend natuurlijk”, vertelt Kiran Visser van Blossom Fashion Lifestyle.

Tunneleffect

„Ik heb respect voor de handhavers die de veiligheid van de ondernemers en het winkelend publiek in acht nemen. Toch heb ik niet echt het idee gehad dat de ontruiming vorige week nodig was. Terwijl ik hier toch vlak bij de uitgang zit.’’

De eigenaresse, die ook een winkelpand aan het Breed heeft, denkt dat het ingrijpen te wijten is aan de drukte bij de in- en uitgang aan de Koestraat. „Er ontstaat hier al snel een tunneleffect doordat de in- en uitgangen van de winkels dicht op de deuren van het winkelcentrum aansluiten. Vorige week was het druk, vandaag is het prima te doen. Als mensen hun gezonde verstand blijven gebruiken is er niets aan de hand. En het helpt dat we tegenwoordig zeven dagen per week open zijn. Dat zorgt voor spreiding.”

Kluitje

In de winkels lijken bezoekers zich goed bewust van de geldende RIVM-maatregelen. Er wordt geduldig op elkaar gewacht, of er wordt netjes gevraagd ’mag ik er even langs?’.

„Helemaal thuis blijven vind ik niks”, vertelt Lia Brand, eigenaresse van een souvenirwinkel op de Zaanse Schans. „Maar met z’n allen op een kluitje staan, hoeft van mij ook niet. Ik ga liever op een doordeweekse dag naar de winkels. Ik probeer in het weekend de stad zoveel mogelijk te vermijden. Maar ik had mijn schoonmoeder beloofd een visje voor haar te halen.”

In de rij

Het lijkt Annabel van der Steen niet te deren dat ze bij Rituals enige tijd in de rij moet staan om haar favoriete doucheproducten te scoren. „Ik heb een uurtje quality time voor mezelf geregeld. Gewoon even weg van huis. Dat doe ik niet elke dag, maar het is goed voor mijn emotionele gesteldheid”, vertelt ze lachend. „Het is een bewust uitje. We gaan niet met het hele gezin op pad. De kinderen heb ik weloverwogen niet meegenomen.”

„Ja, daar sta je dan. In de rij voor schoenen”, glimlacht schoenenverkoopster Kelly van der Weide bij de ingang van schoenenzaak Nelson. „Er mogen bij ons acht mensen in de zaak zijn. Doordeweeks is dat prima te doen. In het weekend is het echt nodig dat een van ons bij de deur staat om te vragen of mensen even willen wachten. Er staat een groot bord waarop onze maatregelen vermeld staan. Veel mensen lezen dit niet en lopen gewoon door.” Met een knipoog: „Misschien zijn dat mensen die niet van wachten houden.”

Ook elders in de binnenstad van Purmerend heerst deze zaterdag onder een pril voorjaarszonnetje een gezellige drukte.