Premium

Corona-explosie in Egmonds verzorgingshuis Agnes: zo’n twintig bewoners en vijf medewerkers blijken plotseling besmet

Corona-explosie in Egmonds verzorgingshuis Agnes: zo’n twintig bewoners en vijf medewerkers blijken plotseling besmet
Het coronavirus heeft ineens toegeslagen in een verzorgingshuis in Egmond aan Zee.
© Archieffoto
Egmond aan Zee

In verzorgingshuis Agnes in Egmond aan Zee is sprake van een explosieve corona-uitbraak. Naar verluidt zijn plotseling zo’n twintig (van de bijna zeventig) bewoners en vijf medewerkers besmet met het virus.

De oorzaak van de plotselinge besmettingsgolf is vooralsnog onduidelijk. Er zijn volgens De Zorgcirkel, de koepel waaronder Agnes valt, ’meerdere cliënten’ positief getest. Inmiddels zijn alle bewoners getest; de uitslagen worden spoedig verwacht.

Bezoekersstop

De zorgorganisatie heeft direct maatregelen getroffen. Zo geldt er met onmiddellijke ingang een bezoekersstop en moeten alle bewoners uit voorzorg op hun kamer blijven. Wie mogelijke coronaverschijnselen heeft, wordt in isolatie geplaatst.

Covid-unit

Enkele cliënten met dementie die niet positief zijn bevonden, zijn tijdelijk verhuisd naar een aparte covid-unit. Daar hebben zij wat meer bewegingsvrijheid.

Personeel van verzorgingshuis Agnes is sinds de uitbraak niet meer werkzaam in het nabijgelegen Egmondse zorgcentrum Prins Hendrik en andersom. Medewerkers verzorgen alle bewoners nu verplicht met persoonlijke beschermingsmiddelen.

De Zorgcirkel houdt de gezondheid van cliënten en personeel extra in de gaten. „Onze artsen zijn aanwezig in verzorgingshuis Agnes en dagelijks overleggen we, onder meer met GGD en Veiligheidsregio, over de situatie”, aldus een woordvoerster.

Infectiespecialisten

„Ook krijgen we advies van externe infectiespecialisten. We hopen het virus snel onder controle te krijgen.” Betrokkenen zijn per brief van de situatie op de hoogte gesteld.

Om het risico op verdere verspreiding te verkleinen, zijn gezamenlijke huiskamers gesloten. Ook de broodwinkel is dicht. Activiteiten zijn afgelast.

’Verdrietig’

Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Bergen noemt de situatie in Agnes ’heel verdrietig’. „De Zorgcirkel houdt de vinger stevig aan de pols, zit er echt bovenop.”

De zorginstelling maakte als eerste grote ouderenzorgorganisatie in Nederland coronacijfers bekend. Het virus had in april onder achtduizend bewoners (27 locaties) 45 levens geëist, er was sprake van 69 besmettingen. De Zorgcirkel geeft nu desgevraagd geen informatie prijs.