Premium

Dak AZ later klaar dan aanvankelijk gehoopt: ’De eerste schattingen waren niet helemaal realistisch’, zegt directeur Robert Eenhoorn

Dak AZ later klaar dan aanvankelijk gehoopt: ’De eerste schattingen waren niet helemaal realistisch’, zegt directeur Robert Eenhoorn
Impressie van de nieuwbouw.
© Foto AZ
Alkmaar

Ja, een zekere opluchting is er wel, erkent AZ-directeur Robert Eenhoorn, nu de bouw van het nieuwe dak echt van start kan gaan. Vrijdag maakte AZ bekend dat BAM het dak gaat bouwen.

,,We hebben het afgelopen jaar nogal wat voor onze kiezen gehad’’, zegt Eenhoorn. ,,Het instorten van het dak, het spelen in Den Haag, de terugkeer naar het eigen stadion, spelen zonder dak en het toewerken naar een nieuw dak: dat zijn allemaal nogal ingrijpende trajecten die je niet even in een paar weken oplost. Als er dan een akkoord is over de bouw van het nieuwe dak, is dat wel heel prettig. We kunnen nu het toekomstbeeld laten zien aan de fans en anderen die de club een warm hart toedragen.’’

Bouwbedrijf BAM neemt de bouw voor haar rekening, in samenwerking met ASK Romein, een Roosendaals bedrijf dat is gespecialiseerd in staalbouw. Het dak is ontworpen door Zwarts & Jansma Architecten - het bureau dat ook het huidige stadion ontwierp.

Meer dan twintig miljoen

Het instorten van een deel van het dak, vorig jaar augustus, en de bouw van het nieuwe dak leveren AZ een flinke financiële strop op - ondanks dat veel van de voorgaande schade werd gedekt door de verzekering. Wat het nieuwe dak gaat kosten, wil Eenhoorn niet zeggen. ,,Het ligt boven de twintig miljoen euro, laten we het daarop houden’’, zegt hij.

Dak AZ later klaar dan aanvankelijk gehoopt: ’De eerste schattingen waren niet helemaal realistisch’, zegt directeur Robert Eenhoorn
Een van de lichtmasten van het stadion.
© Foto Hans van Weel

Zware tijden

Zware tijden dus voor AZ, ook al omdat de club dit seizoen minder inkomsten heeft gehad en de supporters heeft gecompenseerd voor alle ongemakken die de verhuizing naar Den Haag met zich meebracht. In augustus vorig jaar stortte een deel van het dak in, waardoor AZ tot half december niet in het eigen stadion kon spelen. Half december keerde het terug in Alkmaar. De rest van het seizoen speelde het in het eigen stadion. Zonder dak.

,,De bouw van het nieuwe dak hebben we kunnen financieren onder meer dankzij de oude stadioneigenaren (de ondernemers die het stadion kochten na het DSB-faillissement, red.) en onze hoofdsponsor Afas, en wellicht komt daar nog een partij bij’’, zegt Eenhoorn. ,,Zelf hebben we de laatste jaren heel goede cijfers geschreven, gelukkig. Maar dan nog zijn dit natuurlijk enorme uitgaven - zeker ook gezien wat er door de coronacrisis nog allemaal op ons bordje komt.’’

Najaar

De werkzaamheden zullen binnenkort starten. Maar de hoop dat het dak bij de start van het nieuwe seizoen klaar zou zijn, heeft AZ moeten laten varen. De werkzaamheden zullen doorlopen in het najaar, als het nieuwe seizoen al is begonnen.

,,Voor de bouw is toch meer tijd nodig dan we eerst dachten. We zijn destijds afgegaan op de eerste schattingen. Die waren niet helemaal realistisch’’, aldus Eenhoorn.

Niet uitwijken

Gedurende de werkzaamheden kan AZ wel in het stadion voetballen, doordat er tijdelijke voorzieningen worden getroffen. De club hoeft dus niet opnieuw uit te wijken naar een ander stadion.

Wanneer het seizoen precies begint, is nog niet bekend. Vanwege de coronamaatregelen mag er van het kabinet tot 1 september geen betaald voetbal worden gespeeld. Hoe snel daarna de bal weer rolt is onduidelijk, en het is ook nog maar de vraag of er dan publiek bij wedstrijden is toegestaan.

Publiek

De bouwwerkzaamheden vormen in elk geval geen belemmering voor het eventueel toelaten van een beperkt aantal toeschouwers, zegt Eenhoorn. ,,Op dit moment is het niet de verwachting dat er straks publiek bij wedstrijden mag zijn. Maar als dat wél mag, kan er ook bij ons wat publiek naar binnen. Maar hoe en wat en hoeveel, dat is voor de hele voetbalwereld nu nog volstrekt onduidelijk.’’

Capaciteit

Een ander gevolg van het nieuwe dak is dat de capaciteit van het stadion iets zou kunnen worden vergroot. Het nieuwe dak wordt namelijk over de hele lengte recht, in plaats van het ’golvende’ vorige dak. Gevolg is dat de huidige tribunes op sommige plekken hoger worden. Daar kunnen op termijn extra stoeltjes worden geplaatst, maar voorlopig zal AZ dat nog niet doen. Extra capaciteit vereist namelijk ook extra parkeerplaatsen en een nieuwe vergunning. Gezien alle ontwikkelingen van de laatste tijd heeft uitbreiding van de capaciteit nu geen prioriteit.

Net binnen