Premium

Zaanstad krimpt, na eerste kwartaal 2020 zijn er twee huizen minder

Zaanstad krimpt, na eerste kwartaal 2020 zijn er twee huizen minder
In maart is de eerste paal voor Gouwpark geslagen.
© HSB Bouw
Zaanstad

Plannen zijn er genoeg, maar na het eerste kwartaal van dit jaar zijn er welgeteld twee huizen minder in Zaanstad dan op nieuwjaarsdag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er na het eerste kwartaal 68.945 woningen in Zaanstad waren, twee minder dan het aantal waarmee 2019 werd afgesloten. Er zijn in de eerste drie maanden van dit jaar vier nieuwbouwwoningen opgeleverd en 24 woningen op andere wijze toegevoegd. Daar stond de sloop van veertien huizen tegenover en nog eens vijftien huizen die op andere wijze aan de voorraad zijn onttrokken. Samen met een correctie op de cijfers uit een eerdere rapportage, resteert een afname van twee.

Woordvoerster Bibi Bleekemolen van Zaanstad zegt dat de cijfers een momentopname zijn die toevallig negatief uitpakken. Er wordt periodiek geteld en dat kan soms tegen de trend in een afname laten zien.

Volgens de begroting is Zaanstad van plan dit jaar zeshonderd nieuwbouwwoningen op te leveren. De gemeente bemoeit zich alleen actief met betaalbare woningen, vrije sector wordt aan de markt overgelaten.

Bouw

De gemeente leverde deze week een nieuwe planning voor de woningbouw die voorziet in de bouw van bijna dertienduizend huizen in de periode tot en met 2024. Daarin staat dat dit jaar gestart wordt met de bouw van 1149 woningen. Daarna moet de bouw echt op gang komen met achtduizend nieuwbouwwoningen in drie jaar.

Maar hoe hard zijn die cijfers? In december werd de nieuwbouw voor dit jaar nog geschat op 1620 woningen, daar zijn er nu bijna vijfhonderd van verzet naar een latere datum.

Planning

,,Er is de afgelopen twee maanden gesproken met de ontwikkelaars van projecten die van start gaan in 2020 en 2021. Uit de eerste ronde gesprekken komt naar voren dat de meeste partijen nog steeds van plan zijn om volgens planning te starten’’, melden de wethouders Songül Mutluer en Wessel Breunesse.

,,Recent is bijvoorbeeld de bouw gestart van de Industrieel op het oude gasfabriekterrein in Zaandam en het Gouwpark bij het ZMC. Daar waar nog contractonderhandelingen met beleggers moeten plaatsvinden kan als gevolg van terughoudendheid van institutionele beleggers mogelijk vertraging optreden. Ondanks geluiden in de landelijke media van vertrek van bouwvakkers naar het buitenland, krijgen we dat signaal hier niet terug.’’

,,Naast de corona speelt nog steeds de stikstofproblematiek. Inmiddels is het stikstofregistratiesysteem open gegaan na de verlaging van de snelheid op de rijkswegen. Dit levert op een aantal natura 2000 gebieden beperkte ’stikstofruimte’ op voor woningbouw. Zaanstad heeft een aantal projecten aangemeld, waaronder Bannehoven en Oostzijderpark. De komende periode zal duidelijk worden welke projecten doorgang kunnen vinden.’’