Premium

Hoe maak je een attractiepark ’anderhalvemeter proof’?

Hoe maak je een attractiepark ’anderhalvemeter proof’?
Hoe controleer je op anderhalve meter afstand of de veiligheidsbeugels goed vast zitten? Check voor een rondje Wild Wings.
© Foto Hielco Kuipers

Het had eigenlijk een feestje moeten worden vanwege het 85-jarig bestaan: de onthulling van het nieuwe bronzen beeld van Rick de Kikker op het entreeplein van Duinrell. De jubileumactiviteiten van het attractiepark in Wassenaar vielen in het water, vanwege corona. Rick werd in stilte op het plein geplaatst. Maar het park ontvangt sinds krap een week wel weer bezoekers. De eerste paar dagen alleen gasten van het vakantiepark, maar nu ook weer daggasten. „Gelukkig kan het weer”, zegt Cindy van Kester.

Duinrell draait op kwart kracht. Of nee, dat is niet helemaal de goede uitdrukking. Op Hemelvaartsdag waren alle attracties de hele dag open: volle kracht dus. Maar het park laat maximaal 500 bezoekers per dag toe, tickets alleen in de voorverkoop. En dat is 25 procent van de normale capaciteit.

„We staan sowieso niet bekend om hele lange wachtrijen, zoals de Efteling”, merkt woordvoerster Cindy van Kester op. Nu kun je met een beetje geluk helemaal in je eentje in de Falcon, de achtbaan. Zoals Jan uit Amsterdam, die samen met Suzanne, Cick en nichtje Filippa een dagje uit is. „Geen van de kinderen wilde in de achtbaan”, zegt Suzanne. „En ik heb hem zelf een jaar geleden al eens gedaan. Eén keer Falcon is voor mij écht genoeg. Maar moet je kijken: hij zit in zijn eentje in het wagentje, dat is ongekend. Geen rijen hier, het is heerlijk. Even ontsnappen aan de waan van de dag.”

Het was geen gemakkelijke klus om Duinrell ’anderhalvemeter proof’ te maken. Volgens Van Kester begon dat project meteen nadat premier Rutte zes weken geleden verklaarde dat Nederland zich moest voorbereiden op het nieuwe normaal, dat anderhalve meter nog lange tijd de norm blijft. Er is gekeken naar looproutes, naar wachtrijen, naar het aantal plekken in een attractie...

Stoeltjes

Neem de Aqua Swing, de romantische zweefmolen die de gasten boven fonteinen laat zwieren. Normaal hangen er 48 stoeltjes aan de kettingen, nu maar zestien. „Een gek gezicht, maar het werkt”, zegt een onderhoudsman. „De afstand tussen de bakjes is één meter zeventig.” Als iedereen is uitgestapt, maakt een medewerker met een fles desinfectiespray en een rol papier een rondje.

De Club van Elf, waar zich inmiddels niet elf maar 23 attractieparken, dierentuinen en musea bij hebben aangesloten, had een voortrekkersrol bij de heropening van dagrecreatiebedrijven. De belangenvereniging stelde het protocol ’Veilig Samen Uit, omdat het kan!’ op, een leidraad voor de leden. Die bekeken aan de hand van de richtlijnen welke specifieke maatregelen voor hun situatie moesten worden genomen en werkten in overleg met burgemeester en veiligheidsregio toe naar een gecontroleerde en gedoseerde heropening. Dat is mogelijk sinds de instructie van de overheid ’blijf zoveel mogelijk thuis’ is versoepeld naar ’vermijd drukte’.

Volgens directeur Kees Klesman van de Club van Elf zijn de dagattracties bij uitstek geschikt om veiligheid te waarborgen. ,,Dit was altijd al en is ook nu de kernkwaliteit van de aangesloten bedrijven. En daarmee bezorgen we gasten een onbezorgde dag vol avontuur, natuur of cultuur. Meer dan 10 duizend medewerkers zijn gewend én getraind om alle gasten een veilige en unieke dag te bezorgen. We zijn er klaar voor.” De club ziet dagattracties als showcase voor andere sectoren, voor wat betreft het ’nieuwe normaal’. Het protocol biedt drie garanties bij de richtlijnen van het RIVM: anderhalve meter afstand tussen huishoudens, heldere informatie (bewegwijzering en instructies) en extra hygiënemaatregelen.

In Duinrell is elke attractie onder handen genomen. ,,Anderhalve meter’’, wijst Cindy van Kester naar de Waterspin, een attractie die talloze keren over de kop gaat. Twee rijen met stoeltjes bieden normaal gesproken aan veertig mensen plek. Nu zijn er van de vier zitplaatsen tekens drie op een rij met rode kruizen beplakt. Bij een aantal attracties is de route voor de wachtrijen veranderd; overal staan sowieso markeringen op het straatwerk.

Tikibad

Anders dan bijvoorbeeld de Efteling (bij aankomst) werkt Duinrell niet met tijdsloten voor het attractiepark: niet nodig met maximaal 500 bezoekers per dag. Bij het Tikibad op het terrein, waar op dit moment geen afzonderlijke kaartjes voor te koop zijn, is dat fenomeen wél ingevoerd: maximaal 250 mensen per dag, verdeeld in een ochtend- en een middaggroep die elk twee uur de tijd krijgen. De douches bij het zwembad zijn dicht, net als de bandenglijbanen.

Wendy en Roeland zitten met hun kinderen Florian (4) en Hannah (3) bij een van de restaurants te picknicken. ,,Het is gek om hier nu te zijn, na zo’n lange tijd, maar ook wel leuk dat er weer iets kan’’, zegt Wendy. ,,En het is hier lekker rustig. We zijn al in de speeltuin geweest en in Wonderland. Maar Florian zit nu te wachten tot we naar het zwembad kunnen.’’

Voor het personeel was het even wennen aan alle nieuwe routines. Ze zijn de afgelopen tijd uitvoerig geïnstrueerd. ,,Hoe controleer je of een veiligheidsbeugel goed vastzit?’’, geeft Van Kester als voorbeeld. Bij de Wild Wings - twaalf eenpersoons stuntvliegtuigjes aan één lange arm, de inzittende kan zijn vliegtuigje laten rollen door de vleugels met hendels heen en weer te bewegen - is het antwoord te vinden.

De Wild Wings-medewerker wijst iedereen naar een vliegtuigje en gebruikt een lange stang met haak om te checken of de schouderbeugel is vergrendeld.

,,Het was best een flinke klus, al die aanpassingen. Maar we zijn in elk geval weer open’’, zegt Van Kester. ,,De eerste paar dagen alleen voor de gasten die op het vakantiepark verblijven, sinds woensdag ook voor daggasten. Na zo’n lange tijd is het toch fantastisch om te zien: een dagje uit voor gezinnen. We hebben hier de ruimte om ze veilig en verantwoord te ontvangen.’’