Premium

Ene na de andere weg naar zee gaat dicht in de IJmond: ’Van mij mag het zo blijven. Het is rustig, iedereen is beleefd en houdt goed afstand’

Ene na de andere weg naar zee gaat dicht in de IJmond: ’Van mij mag het zo blijven. Het is rustig, iedereen is beleefd en houdt goed afstand’
Wijk aan Zee afgesloten.
© Foto Heleen Vink
IJmond

Wijk aan Zee is met half elf ’s ochtends het eerste strand in de regio. Anderhalf uur later volgt Castricum. Later in de middag gaat ook IJmuiden ’dicht’. Zelfs het Zwaansmeer in Uitgeest moet vanwege de toeloop van recreanten worden afgesloten.

Wie op Hemelvaartdag denkt met de auto naar het strand te gaan, komt van een koude kermis thuis. Wat de burgemeesters en de veiligheidsregio al vreesden, wordt bewaarheid: massaal trekken zonaanbidders erop uit voor een dagje aan zee.

Al vroeg in de ochtend staan de auto’s richting Wijk aan Zee vast tot in Beverwijk. Om half elf verspreidt de gemeente Beverwijk het bericht dat de Zeeweg bij de rotonde op de kruising met de Binnenduinrandweg wordt afgesloten.

Verkeersregelaars

Op de rotonde is het aan twee dappere verkeersregelaars die, zwetend in hun oranje hesjes, automobilisten moeten terugsturen. De meesten berusten in hun lot en rijden rustig door, enkelen scheuren vloekend weg.

Toch zijn de verkeersregelaars niet ontevreden. ,,Het gaat eigenlijk best goed. Soms wat woordenwisselingen, maar geen scheldpartijen’’, aldus een van de mannen, die bij het dranghek staat. Alleen wie kan aantonen - of weet te bluffen - in Wijk aan Zee te wonen, daar in een hotel te logeren of naar Heliomare te moeten, mag door.

Even later koppelt een medewerker van de gemeente het mobiele elektronische stopbord aan zijn trekhaak om hem een eind verderop te zetten, bij de Wenckebachstraat ter hoogte van Velsen-Noord. ,,De automobilisten moeten al eerder zien dat het geen nut heeft om verder te rijden. We moeten van die file af hier.’’

Anders dan de veiligheidsregio vermeldt, mogen fietsers bij Wijk aan Zee wel gewoon door. Ook motorrijders hebben geluk. Het dranghek gaat opzij.

In Wijk aan Zee zelf is de sfeer juist relaxed. De hemelvaartslockdown voelt voor degenen die het strand wél hebben weten te bereiken als een weelde. De vriendinnen Arita Halff uit Heemskerk en Karin van Zijl uit Beverwijk hebben de bui zien hangen en zijn al om 9 uur in het kustdorp gearriveerd. Gewoon met de auto, op korte afstand van zee. ,,Van mij mag het zo blijven. Het is rustig, iedereen is beleefd en houdt goed afstand’’, aldus Arita.

Alleen jammer dat de wc bij het Gele Tentje niet open was. Karin: ,,Nou ja, dan maar in zee.’’ Arita: ,,Heb je tenminste nog een reden om erin te gaan haha.’’