Premium

Milo stierf en Moos verloor zijn achterpoot, de schrik zit er stevig in bij kattenliefhebbers Michelle en Valence uit Uitgeest

Milo stierf en Moos verloor zijn achterpoot, de schrik zit er stevig in bij kattenliefhebbers Michelle en Valence uit Uitgeest
Michelle en Valence zijn opgelucht dat het gaat alweer wat beter gaat met Moos.
© Foto Heleen Vink
Uitgeest

De kat Milo stierf zonder duidelijke oorzaak, terwijl zijn tweelingbroertje Moos een gruwelijke verwonding opliep en zijn achterpoot moet missen. En dan is er nog die poes met een gestripte staart die eveneens een amputatie moest ondergaan. Onder kattenliefhebbers in de Uitgeester kerkbuurt zit de schrik er goed in.

Michelle van der Linden en haar vriend Valence Doerahman zijn er kapot van. Van de vrolijke kattenbroertjes Milo en Moos is alleen Moos over. Hij heeft nog maar drie pootjes. Zijn rechterachterpoot moest er afgelopen weekend af. Van Milo is alleen z’n as over. In een urn in de vorm van een kat is het naast zijn foto geplaatst in de huiskamer. Ernaast in een potje de vogelveren die de speelse kater steevast mee naar binnen nam.

Moos ligt boven te slapen in een rood rompertje dat verhindert dat hij de hechtingen open bijt. Hij heeft pijnstillers na de operatie waarbij zijn achterpoot afgezet moest worden. Valence laat een foto zien van de toestand waarin Moos afgelopen zaterdag zwaargewond het huis kwam binnenstormen. Het is geen fijn gezicht. De zool van het pootje is losgerukt. Pezen, vlees en bot zijn zichtbaar.

Troost

Valence: „We werden doorverwezen naar een kliniek voor spoedhulp in Amsterdam. Het pootje was niet meer te redden en moest eraf.” Michelle: „Een troost is dat de dierenarts ons zei dat een kat heel goed kan functioneren met drie poten. Het is wennen voor hem, maar het kan.”

Wat er is gebeurd weten ze niet. Maar de verwondingen bij Moos roepen wel vragen op over de dood van Milo een maand eerder. Buurtkinderen hadden hem – qua uiterlijk identiek aan Moos – dood gevonden bij het hek van basisschool de Molenhoek, niet ver van de woning van Michelle en Valence.

„Iedereen kende onze twee katten. Echte allemansvrienden. Die kinderen hadden Milo zien springen en rennen bij het hek, en toen ze even later weer keken, lag hij dood in het gras. Ze kwamen het ons in shock vertellen. We zijn erheen gerend maar het was te laat. De dierenarts kon niets vreemds aan het lichaam ontdekken. Was hij tegen het schoolhek aangekomen en had hij zijn kop gestoten? Wel vreemd toch? Een kat kan wel wat hebben.”

En dan waren er nog de vreemde kale plekken in de vacht van Milo, niet lang voor zijn dood. Valence: „Het leek wel of iemand hem had proberen te scheren. Het was er niet uitgerukt, dan zou je wonden zien. We weten niet wat er gebeurd is. We hebben gezocht maar nergens plukken haar gevonden.”

Vreemd

Michelle besloot op Facebook te vragen naar getuigen van de gebeurtenissen in de omgeving van de Wilgen/Mollenveld/Populierenlaan. Onder de reacties was een buurtbewoonster met eveneens een gewonde kat. „De staart van haar kat was grotendeels gestript. Het bot was zichtbaar, een deel van de staart moest geamputeerd worden. Allemaal vreemde gebeurtenissen. Het heeft ons aan het denken gezet. Het kan natuurlijk allemaal toeval zijn. Maar het kan ook een mollenval zijn, of iemand die een grote hond heeft. Al denken we daar niet aan. We hebben heel wat vragen. Daarbij gaan we niet per se uit van iemand met kwade bedoelingen, maar we kunnen het niet uitsluiten.’’

Wijkagent Frans Pals pikte haar bericht op Facebook op. Hij vond het ’geen toeval’ en plaatste een bericht op Twitter. Ook hij vraagt naar getuigen.

Achtertuin

Valence en Michelle hebben nóg een kat, Molly. Zij en de gehandicapte Moos mogen de tuin niet meer uit. Valence heeft aan de schutting rond de achtertuin dikke pvc-pijpen opgehangen waar de katten niet overheen kunnen klimmen.

Althans, als het goed is. Valence: ,,Molly was er al overheen. Ik werk nog aan verbetering. We willen niet dat ze nu de straat op gaat. Veel te gevaarlijk.’’