Premium

Werkom stevent op tekort van een miljoen af

Werkom stevent op tekort van een miljoen af
Directeur Yolanda Hoogtanders op de werkvloer van Werkom.
© foto pascal fielmich
Zaanstad

De gemeenteraad Zaanstad zit behoorlijk in zijn maag met de financiële situatie van Werkom dat inteert op reserves en na 2022 oplopende tekorten schrijft.

Werkom staat in 2024 een miljoen in het rood, aldus de begroting die het bedrijf naar de aandeelhouders Zaanstad en Purmerend heeft gestuurd. De gemeenteraden van beide gemeenten moeten in juni een akkoord geven op de begroting, maar de raadsleden in Zaanstad hebben daar weinig trek in met de cijfers die er nu in staan.

De problemen komen van hogere personeelskosten en een krimpende bijdrage op de sociale werkvoorziening.

In werkelijkheid is de situatie nog somberder dan de begroting laat zien. Die is opgesteld toen er nog geen sprake was van corona. Inmiddels is duidelijk dat de werkloosheid oploopt en het valt te verwachten dat de zwakste werknemers daarvan het meest de dupe zijn. In Zaanstad rekent de politiek er op dat de komende jaren meer van Werkom verwacht wordt om mensen aan een baan te helpen.

Van links tot rechts zijn de raadsleden ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren om Werkom financieel gezond te houden. Daar zijn grofweg drie manieren voor: een hogere bijdrage van Zaanstad en Purmerend, meer opbrengst zien te realiseren en kostenbeperking. Voor een verantwoorde strategie heeft de raad van Zaanstad meer tijd nodig dan een paar weken.

De raad van Zaanstad wil het liefst een gezamenlijke bijeenkomst met de raadsleden van Purmerend om het juiste pad te kiezen.

Directeur Yolanda Hoogtanders van Werkom hield vorige week een pleidooi voor een hogere bijdrage. Dat geld hoeft niet perse van de gemeenten te komen. Het is aannemelijk dat dankzij de inspanning van Werkom geld bespaard wordt aan zorgkosten, handhaving en justitie. Zij wil dat die instanties geld terugsluizen naar Werkom en soortgelijke participatiebedrijven.