Premium

Zorgen én blijdschap in de IJmond over volledige opening basisscholen

Zorgen én blijdschap in de IJmond over volledige opening basisscholen
IJmond

Sommige leerkrachten zijn bezorgd over hun gezondheid nu de basisscholen vanaf 8 juni weer open mogen. Het wordt lastiger om anderhalve meter afstand te houden tot leerlingen, zegt een aantal schoolbestuurders.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat de basisscholen weer helemaal open mogen. Ze waren sinds 11 mei weer op halve kracht bezig met fysiek onderwijs en voor de andere helft thuisonderwijs. De scholen waren sinds 16 maart gesloten.

In de aangepaste indeling met halve groepen was het voor leerkrachten gemakkelijker afstand te houden tot de leerlingen. Dat wordt nu lastiger, zegt bestuurder John Keunen van scholenkoepel Fedra. ,,In veel klassen is een ruimteprobleem.’’

Het lijkt erop dat kinderen onder de twaalf de ziekte nauwelijks doorgeven aan volwassenen. Op de elf Fedrascholen is twee tot drie procent van de leerlingen met een goede reden thuis gebleven.

De volledige opening van de scholen is de derde grote verandering in korte tijd. ,,We hebben nu opnieuw maar kort de tijd om dit in te voeren’’, vindt Keunen, die gemengde gevoelens heeft over het volledig openen. Het liefst was hij met hetzelfde systeem doorgegaan tot aan de zomervakantie. ,,Een beetje rustiger vaarwater was wel goed geweest.’’ Aan de andere kant is het besluit voor ouders en kinderen goed nieuws, vindt hij.

Annemarie Trouw van schoolbestuur Atlant is dat met Keunen eens. ,,Heel fijn. Een school is pas compleet als die helemaal open is.’’ Trouw hoopt dat de scholen niet te snel terugvallen op de oude manier van lesgeven. ,,We hebben ook zoveel nieuwe dingen geleerd. Die moeten we vasthouden.’’

Kinderopvang

Dat de scholen helemaal opengaan, begrijpt Trouw wel. ,,Het was ook niet meer uit te leggen dat de kinderopvang wel honderd procent open was, maar scholen niet.’’ Over de vrees voor besmetting door leerkrachten, zegt Trouw: ,,Dat is erg wisselend bij leerkrachten. Als je in een kwetsbare situatie zit, kijk je daar anders tegenaan dan als je dat niet zit.’’

Bij Atlant Basisonderwijs was op de tien scholen in Velsen zo’n vijf procent van de leerkrachten de afgelopen tijd afwezig.