Premium

Zwangere vrouw meerdere keren in buik getrapt en aangerand, Haarlemse verdachte (21) hoort anderhalf jaar cel tegen zich eisen

Zwangere vrouw meerdere keren in buik getrapt en aangerand, Haarlemse verdachte (21) hoort anderhalf jaar cel tegen zich eisen
Haarlem

Een zwangere vrouw werd op 24 november 2018 bij bushalte Europaweg meerdere keren in haar buik geschopt en aangerand. Ook nadat ze had gezegd dat ze in verwachting was, kreeg ze nog een trap in haar buikstreek.

Volgens het openbaar ministerie was het de 21-jarige Y. el-S. die de vrouw die vroege ochtend aanrandde en mishandelde. De officier van justitie houdt hem ook verantwoordelijk voor nog een aanranding, in het centrum van Haarlem in april 2018, en de diefstal van rollen dakbedekking. Ze eiste dinsdag een gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de Haarlemmer.

De zwangere vrouw kreeg ook vuistslagen in haar gezicht en zag sterretjes, hield de voorzitter van de rechtbank El-S. voor. Het slachtoffer, toen ongeveer op de helft van haar zwangerschap, liep meerdere blauwe plekken op, ook op haar buik. Lang maakte ze zich zorgen om haar kind. Uiteindelijk kreeg ze een gezonde zoon. De vrouw heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen en is uit angst teruggekeerd naar Polen, terwijl de vader van haar kind in Nederland is gebleven. ,,Heel erg voor haar, onmenselijk’’, zei de verdachte over de mishandeling en de gevolgen ervan. Hij ontkende de dader te zijn.

Maar de officier van justitie zag ’volop bewijs’. Ze wees niet alleen op het signalement en het feit dat de zwangere vrouw het had over een slissende dader. Doorslaggevend was voor de aanklaagster dat op de handschoenen van het slachtoffer op drie plekken DNA-materiaal van El-S. was aangetroffen en op haar broek op twee plekken ’een mengvorm waarbinnen hij past’.

Misschien kwam dat doordat hij vaak bij dezelfde bushalte staat en weleens in dezelfde bus zit als het slachtoffer, reageerde de verdachte. Volgens zijn advocaat Richard Sussenbach zeggen de DNA-sporen niet zo veel. Ze kunnen ook indirect zijn overgedragen, wist hij.

De andere aanranding waar El-S. dinsdag voor terechtstond, in de Smedestraat en/of omgeving, was volgens de advocaat niet meer dan ’aftastend versiergedrag’. Maar volgens de officier van justitie had de Haarlemmer misbruik gemaakt van het feit dat de vrouw zich beroerd voelde en betastte hij op straat onder meer haar billen en borsten.

Met de diefstal van rollen dakbedekking bij hem in de buurt had El-S. naar eigen zeggen niks te maken. Dat hij op de vlucht ging voor de politie, was omdat hij geen problemen wilde, beweerde hij.

In het verleden behoorde de Haarlemmer tot de Top 25 van criminele jongeren in Schalkwijk. Later ging het beter met hem. El-S. rondde een opleiding af en vond werk. Hij wil na een jaar voorarrest, in een gevangenis waar inmiddels meerdere coronagevallen zijn geconstateerd, weer naar huis. ,,Het wordt steeds erger, het lijkt wel een nachtmerrie die nooit ophoudt.’’

Uitspraak is op 2 juni.