Premium

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

Voor wie is uitgekookt heeft sterrenchef Ron Blaauw een complete Indische rijsttafel, die je in een handomdraai op tafel zet. Het zal me niet verbazen als deze thuisrijsttafel een blijvertje wordt.

De in Hoorn geboren en getogen chef-kok en ondernemer begon medio maart, toen de restaurants de deuren moesten sluiten, al vol goede moed aan een ’delivery & take away’. Echter, eind maart trok hij de stekker uit wat vrijwel direct een succesformule was. ’We voelen ons verplicht een bijdrage te leveren aan het beperken en terugdringen van het virus en onze verantwoordelijkheid te nemen voor onze gasten én werknemers’, was de boodschap op Facebook.

Een nieuw geluid klonk eind vorige maand toen op Facebook bekend werd gemaakt dat, ook met het oog op de opening van Ron Gastrobar Indonesia in hartje Laren, we toch alvast thuis kunnen gaan genieten van de rijsttafels van Blaauw.

En Blaauw zou Blaauw niet zijn als hij er geen feestje van zou maken. Want dat is Ron Gastrobar at Home. Zie eens hoe de doos eruitziet die je afhaalt bij een van de ’pick up points’ in onder meer Laren en Purmerend: dat is toch een cadeautje! Bovenop prijkt een kunstwerkje van bevriend kunstenaar, en tevens in het Hoornse opgegroeide, Selwyn Senatori. De tekening is tevens een kleurplaat waarmee een diner voor twee te winnen is.

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

Playlist

Open de box en je treft verschillende zakjes aan, voorzien van rode dan wel blauwe labels. De cijfers erop corresponderen met elkaar zodat je niet in de fout kunt gaan met de ingrediënten. Je hoeft trouwens helemaal niet te kunnen koken om deze rijsttafel op tafel te zetten, want via een QR-code haal je de chef himself in de keuken. Hij vertelt je precies wat je moet doen en ondertussen luister je, om helemaal in de stemming te komen, naar de playlist met bijpassende muziek. Zo roept Wieteke van Dort om nasi goreng, haalt Anneke Grönloh herinneringen op aan een verloren land en zingen de Blue Diamonds over Ramona.

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

Als na pakweg twintig minuten alles op tafel staat, hoef je nog maar een ding te doen en dat is genieten. Van onder meer een zoetpittige udang peteh (gebakken garnaaltjes met sambalsaus en petehboontjes), een spicy nasi goreng die zich laat temperen door het ingelegde zuur van de atjar en een kabeljauw in kerriesaus die de smaakpapillen bekoort.

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

Geen rijsttafel zonder saté. Bij mij wint de de saté kambing van de saté ayam. De kippendij met een zachte, volle pindasaus en knapperige pinda’s smaakt zeer zeker, maar de intense smaak van het geroosterde geitenvlees met ketjapsaus is een regelrechte voltreffer.

Over de Tong Thuis: Geef mij maar nasi goreng van Ron Blaauw

De rendang ontbreekt uiteraard ook niet en is onmiskenbaar rendang. De specerijen verraden hier de rijkdom van de Indische keuken.

Ben je uitgekookt? Dan haal je voor vijftig euro Ron Blaauw in huis, inclusief kunst. Het is echt de moeite waard. Selamat makan!

www.rongastrobar.nl